(VIDEO) GOPO 2015: „Closer to the Moon” – cel mai bun film

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Filmul „Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, a fost marele câştigător al serii, după ce a obţinut nouă premii Gopo din 12 nominalizări.

La gala premiilor Gopo de luni seară, filmul lui Nae Caranfil a mai obţinut, printre altele, trofeele pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun regizor.

Filmul este o coproducţie internaţională România – Italia – Polonia – Franţa şi are o distribuţie hollywoodiană, în rolurile principale fiind nume deja bine cunoscute publicului român, precum Mark Strong, Vera Farmiga şi Harry Lloyd.

Scenariul filmului poartă semnătura lui Nae Caranfil şi este inspirat din fapte reale petrecute în Bucureştiul anului 1959, când un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale punea întreaga ţară pe jar. În România comunistă, un astfel de atac „gangsteresc” era de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât şi pentru orice om normal: ce să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic şi economic ce limita drastic utilitatea banilor?

Autorii loviturii sunt patru bărbaţi şi o femeie, toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu erau arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte, dar în aşteptarea execuţiei au fost „invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară.

De-a lungul celor câteva zile în care eroii jafului erau scoşi dimineaţa din celulele închisorii Jilava şi transformaţi în „staruri de cinema” într-un Bucureşti însorit şi plin de viaţă, toată lumea din jurul lor – miliţieni, securişti, anchetatori, echipă de filmare – căuta cu disperare răspunsul unei singure întrebări: de ce au făcut-o?

Regizorul Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează şi astăzi asupra acestei poveşti adevărate, într-un film comic şi tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, cu o distribuţie internaţională de prestigiu.

Filmările s-au desfăşurat în spaţii istorice din Bucureşti, precum Casa Capşa, Parcul Carol, Casa Armatei, Casa Presei, clădirea IMOD, Centrul Vechi, dar şi într-un decor de epocă special construit pe o suprafaţă de 2.000 mp2.

Premiile Gopo sunt premii cinematografice românești oferite de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc. Anual, sunt recompensate cele mai importante realizări cinematografice naționale din cursul anului precedent. Numele festivalului vine de la Ion Popescu Gopo, drept omagiu pentru aniversarea celor 50 de ani de la câștigarea Palme d’Or-ului pentru „Cel mai bun scurt metraj de animație” de către cineastul român.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...