Se face claritate în subiectul exportului de grâu

by D M
Distribuiti mai departe...

Unul dintre liderii Partidului Politic „Partidul Nostru”, Eduard Pleșca, face claritate în exporturile de grâu, subiect care a ținut titlurile știrilor în ultima perioadă. El menționează într-o postare pe Facebook că realitatea este alta, decât se vehiculează în presă. Prin urmare, în perioada ianuarie 2020 – martie 2021 exporturile au constituit 271 mii tone de grâu, iar în iunie 2020 – martie 2021 – 112,2 mii tone de grâu. 
 
 
În același timp, Pleșca afirmă că „prețul mediu de export la condițiile FCA au variat de la 3,82 lei in ianuarie 2021 pana la 4.37 lei in martie 2021. Cei mai mari 5 exportatori de griu din roada anului 2020 sunt Rusagro SRL, Agronova SRL, Bizagro SRL, Rostan Plus SRL, Eximtrans SRL. Grupul Transoil totusi ramine cel mai mare exportator de griu, griul exportat de Transoil a fost din roada anului 2019, din roada anului 2020 grupul Transoil-nu a exportat griu. Tarile unde a fost exportat cea mai mare parte a griului a fost Grecia, Indonezia, Liban, Elvetia, Malaezia. Faina de griu a fost importata in Republica Moldova in cantitate de 16,5 mii tone in perioada iulie 2020 – martie 2021, iar exportata doar in jur de 1,3 mii tone. Cei mai mari importatori sunt Galexim Grup SRL, Vital Comus SRL, Navan Prim SRL. Conform celor expuse ne facem și o concluzie- «что такое хорошо и что такое плохо»! Important în această istorioară să nu avem de pierdut noi!„, punctează politicianul. 
 
 

În ultima perioadă, exporturile de grâu au fost subiect de scandal în care au fost atrase Președinția, Guvernul, Parlamentul și alte instituții ale statului. După ce Maia Sandu i-a cerut Guvernului să asigure „securitatea alimentară a țării”, apelul ei a fost preluat de unii activiști. Cu toate acestea, mai mulți experți afirmă că, în realitate, motive de îngrijorare nu există.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.