Târgul meșterilor populari, organizat la Bălți de Ziua Orașului

by D M
Distribuiti mai departe...

Covoare din lână, ii brodate manual, coșuri din paie și icoane din lemn, sunt doar câteva din exponatele pe care meșterii populari le-au adus la târgul din Bălți, organizat sâmbătă, 22 mai 2021, cu ocazia Zilei Orașului. Pentru unii dintre ei, aceasta este prima expoziție, de după un an de pandemie și așteptări.

“Țesem covoare la Mihăileni așa cum se țeseau pe vremuri, dar acum nu prea mai țese nimeni. Copiii noștri nu vor mai țese, de aceea nu trebuie să uităm despre acest meșteșug, ci să-l readucem la viață. Nu prea au fost vânzări, nici expoziții nu au fost, am avut foarte puține vânzări anul acesta”, spune femeia.

Și iile Silviei Antohi au bucurat privirile locuitorilor și oaspeților orașului. Meșterul a adus la târg cele mai frumoase lucrări, brodate cu multă migală.

SILVIA ANTOHI, meșter popular: “În expoziția mea, am o ie cu niște elemente din ia de la Muzeul din Bălți. Altița este o replică de pe ia din Muzeu. Realizarea unei ii necesită foarte mult timp, dar aceste lucrări nu sunt prețuite la justa lor valoare. Eu aș numi această ie de botez, la noi copilașul este botezat în pielea goală, dar corect ar fi ca el să fie acoperit. Pentru fetiță, am confecționat această ie de botez. La ea am lucrat la fel ca la o ie mare, dar aș vinde-o cu 1.500 de lei.”

O altă meșteriță a adus la târg jucării pentru copii croșetate, care nu costă mai mult de 100 de lei. Deși prețurile sunt accesibile, femeia spune că, din cauza pandemiei de COVID-19, vânzările au scăzut la drastic.

“Croșetez foarte repede, o fac de mulți ani, înainte croșetam pentru copii, eu am patru, dar acum pentru nepoței. Spre exemplu, pentru a croșeta o față de masă am nevoie de două zile, pentru că folosesc ață subțire și cârlig micuț. Nu este scump, eu țin cont de salariile noastre mici, dar copiii vor să se joace cu ceva”, afirmă meșterul.

Bălțenii spun că meșterii populari trebuie susținuți și apreciați la justa lor valoare, iar tradițiile transmise din generație în generație. 

“Moldova noastră s-a remarcat dintotdeauna cu meșteșugurile  din ceramică, din lut. Atunci când mergem peste hotare ne străduim să luăm câteva  suvenire moldovenești, ca să se înțeleagă că suntem din Moldova.”

“Această tradiție a noastră ne face să ne amintim de strămoșii noștri, de lucrurile pe care le-au făcut. Ne bucurăm că nimic nu este uitat și am vrea să transmitem tradițiile mai departe.

“Este foarte frumos, admir cu plăcere și transmit mai departe generației viitoare. Populația noastră poate nu dispune de surse financiare, cred că dacă fiecare ar avea un salariu decent, în târg nu ar rămâne nimic.”

“Bineînțeles că ar trebui să-i susținem, este foarte frumos, sunt lucrări manuale în care meșterii își investesc sufletul.”

Târgul Național al Meșterilor Populari „Pasărea din suflet” este la a 26-a ediție.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.