China reface Drumul Mătăsii: Startul unor afaceri de 2.500 de miliarde de dolari

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că se așteaptă ca valoarea schimburilor comerciale de pe noul „drum al mătăsii” să atingă o cifră record în următorii 10 ani.

Prezent la un eveniment în sudul țării, președintele Xi a dat asigurări că interesele companiilor străine prezente pe noua rută comercială a Chinei vor fi protejate.

Citeşte şi: (INFOGRAFIC) Pe cine înarmează SUA, Rusia și China și cum și-au împărțit cele trei mari puteri sferele de influență

„Sperăm ca nivelul anual al schimburilor comerciale între China și aceste țări să atingă 2.500 de miliarde de dolari în aproximativ un deceniu”, a precizat Xi Jinping, citat de portalul International Business Times din Marea Britanie.

Poarta comercială a Chinei

În urma inițiativei „O legătură, un drum”, China intenționează să deschidă un cordon comercial care să includă căi ferate, autostrăzi, rețele de alimentare cu combustibil și energie electrică și de internet între Asia și țări precum Grecia, Oman și Rusia.

Proiectul de 40 de miliarde de dolari a fost anunțat în noiembrie 2014 și include trei tronsoane distincte.

Unul va străbate Asia Centrală înaintând până în Orientul Mijlociu, al doilea vizează stabilirea rutelor maritime de lângă coasta sudică a țării, în timp ce al treilea pleacă din provincia Yunnan către Myanmar și Laos.

O altă componentă esențială a proiectului este reprezentantă de Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură, o instituție creată cu scopul de a acorda credite pentru dezvoltarea infrastructurii în țările în curs de dezvoltare.

Citeşte şi: China continuă să cumpere participații în Italia: 7 miliarde de euro pentru Pirelli

Banca este văzută din ce în ce mai mult ca un rival al Băncii Mondiale și Băncii de Dezvoltare a Asiei, stârnind neliniștea că Beijingul își va exercita influența în zonă într-un mod discret în defavoarea Washingtonului.

Până acum, Rusia, Marea Britanie, Danemarca, Italia, Germania, Franța și Australia au aderat la noua bancă lansată de chinezi.

SUA pierd teren

Washingtonul a criticat în van asocierea țărilor europene și a aliaților asiatici la noul proiect inițiat de Beijing.

Inclusiv liderii altor bănci mondiale au anunțat recent că vor coopera cu instituția financiară internațională creată la Beijing.

În schimb, pentru președintele Xi, acesta a fost un bun moment de a risipi temerile investitorilor străini cu privire la o eventuala schimbare în mediul de afaceri din China.

„China va manifesta mai multă deschidere. Politica de încurajare a investițiilor străine în China nu se va schimba, iar protecția acordată drepturilor legitime și intereselor acestor afaceri va rămâne aceeași”, a precizat președintele Chinei.

Citeşte şi: Premieră în ultimii 3 ani: Întâlnire între miniştrii de externe din China, Japonia şi Coreea de Sud


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...