Topul celor mai mari economii mondiale: Un stat american a depăşit Rusia

by Genko Genko

Pare de necrezut, dar cu adevărat, un singur stat american a depăşit imensa Rusie în topul celor mai mari economii ale lumii.

Este vorba despre California, care a depăşit Rusia, dar şi alte ţări, precum este şi Italia în topul celor mai mari economii ale lumii.

Produsul intern brut (PIB) al statului american a fost în 2013 de 2,203 trilioane de dolari, astfel că acesta a ajuns pe locul 8 în clasament, scrie Sacramento Bee.

Citeşte şi: Prăbuşirea finanţelor mondiale: Cât de aproape suntem să rămânem lefteri

În consecinţă, el a lăsat în urmă Rusia şi Italia şi s-a plasat imediat sub Brazilia.

Topul a fost alcătuit de un centru economic din Palo Alto, care s-a bazat pe statisticile oferite de Banca Mondială.

Mai mult, din cauza creşterii lente din Europa, California s-ar putea apropia în acest an şi de Marea Britanie (locul 6) sau chiar Franţa (locul 5), a apreciat economistul Stephen Levy, directorul centrului din Palo Alto.

El a adăugat că această performanţă demonstrează că statul american a început să îşi revină, după câţiva ani de criză severă.

Anul trecut, economia Californiei a crescut cu 2%, în condiţiile în care SUA a avansat cu 1,8%.

În urmă cu 10 ani, statul american se clasa pe locul 5 în topul celor mai mari economii ale lumii, însă a început să scadă ulterior, fiind depăşită de unele ţări care au înregistrat o creştere accelerată.

În 2012, California se afla pe locul 10, în spatele Rusiei şi Italiei. În urmă cu doi ani, cele mai mari economii ale lumii erau SUA, China, Japonia şi Germania – această ierarhie a rămas neschimbată şi dacă luăm în considerare datele pe 2013, arată Banca Mondială.

Citeşte şi: (INFOGRAFIC) Topul celor mai riscante țări pentru afaceri

„Aici avem Hollywood şi Silicon Valley”, a amintit Irena Asmundson, economist şef la Departamentul de Finanţe al statului american.

CITIȚI ȘI...