Roverul Perseverance al NASA a ajuns pe Marte

by D M
Distribuiti mai departe...

Roverul Perseverance al NASA, cel mai mare vehicul de explorare trimis pe o altă planetă, a amartizat joi în craterul Jezero.

Sonda robotică care transportă cel mai mare şi mai scump vehicul de explorare extraterestră construit vreodată a amartizat la ora României 22:55 în craterul din emisfera nordică. Obiectivul principal al misiunii este căutarea de urme de viaţă.

Hello, world. My first look at my forever home. #CountdownToMarspic.twitter.com/dkM9jE9I6X— NASA’s Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 18, 2021

Dacă această călătorie ar fi avut loc acum 3.500 de milioane de ani, Perseverance ar fi ajuns într-un lac alimentat de un râu cu sedimente – ceea ce se crede că era craterul Jazero, care are un diametru de 45 de kilometri. În acea epocă, Marte era o planetă albastră, precum Pământul. Este cunoscut că pe această planetă „geamănă” Terrei existau condiţii de bază pentru dezvoltarea vieţii. În acelaşi timp, pe Pământ au apărut primele forme de viaţă. Însă, în urmă cu multe milioane de ani, Marte a început să îşi piardă din atmosferă şi a devenit, treptat, un deşert îngheţat.

Behold! @NASAPersevere‘s first image after completing her #CountdownToMars: pic.twitter.com/pBFNk62zfi— NASA (@NASA) February 18, 2021

Perseverance, care a fost lansat în luna iulie 2020, are forma unei maşini cu şase roţi şi greutatea de 1 tonă, echipată cu şapte instrumente ştiinţifice cu ajutorul cărora va încerca să analizeze compoziţia atomică şi chimică a fundului lacului azi dispărut.

„Perseverance este vehiculul de explorare marţiană cel mai ambiţios pe care l-a lansat NASA”, a explicat Thomas Zurbuchen, şeful ştiinţific al agenţiei spaţiale a SUA, citează El Pais. Destinaţia lui reprezintă operaţiunea „cea mai complicată” de până acum.

Vehiculul este cel mai greu, complex şi scump: aproximativ 2.200 de milioane de euro.

Partea decisivă a amertizării a avut loc în jurul orei României 23.00. Totul a început cu pătrunderea în atmosfera Marte, care are o densitate de 100 de ori mai scăzută decât a Pământului, ceea ce i-a frânat mult mai puţin viteza de 20.000 de kilometri pe oră. Retrorachetele, paraşutele enorme şi o macara au adus roverul la o viteză foarte scăzută.

Critice au fost cele şapte minute dinainte de amartizare – „şapte minute de teroare”, după cum a spus NASA.

Toate secvenţa a fost automată. Responsabilii controlului misiunii nu ar fi putut face nimic pentru a corecta traiectoria sau soluţiona vreo problemă.

Primele date vor fi transmise de Perseverance în câteva ore.

SUA sunt singura ţară care a dus 5 vehicule pe Marte.

INTERVIU cu românul de la NASA care a lucrat la Perseverance, robotul care ajunge pe Marte  

Un inginer român de la NASA, care este este implicat în proiectul de testare robotică a zborurilor cu elicopterul pe Marte, a explicat într-un interviu pentru Știrile Pro TV de ce sunt atât de importante aceste misiuni spațiale.

Vezi AICI interviul cu inginerul român Adrian Stoica, şef departament de robotică la NASA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.