Franța: Îngrijorați de viitorul planetei, tot mai mulți tineri refuză să facă copii

by D M
Distribuiti mai departe...

Tot mai mulți francezi își anunță, mai ales pe rețelele de socializare, hotărârea fermă de a nu avea niciodată copii. Și asta pentru a proteja mediul, pe fondul conștientizării efectelor încălzirii globale și al consumului excesiv care secătuiește resursele planetei.

„A avea un copil ar fi în total dezacord cu ideile mele. Nu mi-am dorit niciodată unul și cu cât trece mai mult timp, cu atât sunt mai convinsă”, spune Manon, 26 de ani, pentru France 24. „Nu văd rostul de a impune lumii încă un consumator excesiv. Noi, occidentalii, consumăm deja mai mult decât resursele disponibile”, continuă tânăra.

La fel ca Manon, tot mai mulți tineri au decis să nu aibă copii, pentru a proteja planeta.

Pe rețele, ei se numesc „childfree”” sau „ginks”, o contracție din limba engleză pentru „green inclinations, no kids” și își revendică refuzul de a avea copii. Convingeri reiterate de Ziua Mondială a Populației, sărbătorită duminică 11 iulie, cu scopul de a atrage atenția asupra urgenței problemelor demografice.

„Nu vreau să las un copil pe această planetă”, explică într-un videoclip vloggerița Anna Bogen, care are peste 15.000 de urmăritori. „Când va ajunge să nu mai aibă resurse, eu voi fi la 2 metri sub pământ. Nu vreau să provoc o astfel de situație”.

Denis Garnier, președintele Démographie Responsable, o asociație fondată în 2009 pentru a promova o rată a natalității mai mică, remarcă faptul că, în zece ani, tema non-procreației este tot mai populară. „Tinerii sunt mai informați, datorită publicării studiilor privind încălzirea globală și apariției problemelor de deteriorare a biodiversității în dezbaterea publică”, spune el.

Pe site-ul web al asociației, un contor afișează numărul de ființe umane de pe Pământ în timp real. „Suntem aproximativ 7,8 miliarde, suntem deja prea mulți. Vom depăși pragul de 8 miliarde până în 2022 sau 2023”, spune Denis Garnier.

„Un copil mai puțin înseamnă 40  de tone de carbon economisite”

„Suprapopularea are consecințe ecologice grave. Calculul este destul de simplu: cu cât suntem mai mulți, cu atât emitem mai mult CO2, cu atât schimbările climatice se înrăutățesc”, avertizează Jean-Loup Bertaux, director de cercetare emerit la CNRS și autor al cărții „Demografie, climă , migrații: starea de urgență” (Edițiile Fauves).

„În Franța, un copil mai puțin înseamnă 40 de tone de carbon pe an economisite. În comparație, trecerea la o mașină electrică înseamnă o economie de 2 tone”, adaugă el.

Mai mult, omul de știință reamintește că „ziua de depășire” globală, calculată din amprenta ecologică a activităților umane raportată la „biocapacitatea” Pământului, a fost atinsă pe 22 august în 2020. Conform acestui indice, calculat de ONG-ul american Global Footprint Network, omenirea consumă, începând cu această dată, mai multe resurse naturale decât Pământul poate reînnoi în douăsprezece luni.

În videoclipurile și comentariile online, discursurile „childfree” sunt marcate de această îngrijorare, dar și de neîncrederea față de generația anterioară. „Nu am avut niciodată un adult fără copii în anturajul meu. Pentru mine, a avea copii era un lucru obligatoriu, cum ar fi să mă trezesc pentru a merge la școală dimineața (…), dar trebuie să ne punem întrebarea despre lumea pe care o lăsăm copiilor noștri. Nu știu dacă vreau să le las o astfel de lume”, spune Clémence, în vârstă de 27 de ani, o altă vloggeriță de succes.

„Suntem norocoși că putem decide asupra sarcinii”

Manon confirmă că subiectul este dificil de abordat cu părinții ei, chiar dacă a fost crescută într-o familie „unde am avut grijă de planetă”.

„Când vorbim despre asta, ei chiar nu înțeleg. Pentru ei, un loc de muncă, căsătoria, copiii, toate astea fac parte din sensul vieții. Poziția mea este complet diferită, așa că nu abordăm acest subiect.

Și se face cu greu înțeleasă, cu atât mai mult cu cât este femeie, crede Manon: ”Mi se spune mereu: „Te vei răzgândi, ești încă tânără”, „Vei înțelege odată cu instinctul matern ”…

„Suntem norocoși că acum, în Franța, putem decide asupra sarcinii. Dar nu este la fel pentru femeile din întreaga lume. Pentru unele, a avea un copil nu este o chestiune de alegere”.

Sursa: rfi.ro


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.