ULTIMA ORĂ // Șeful IP Bălți, Valeriu Cojocaru, plasat în arest pentru 30 de zile

by D M
Distribuiti mai departe...

Șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, fostul șef al Direcției nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI), va fi plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (​PCCOCS).

Hotărârea a fost pronunțată miercuri, 7 iulie, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

„Arest pentru fostul șef al Direcției 5. Procurorii PCCOCS anunță admiterea demersului de arest pentru 30 de zile și în privința fostului șef al fostei Direcții misiuni speciale a MAI – 1 din cei 3 reținuți luni”, se arată într-o notă informativă a PCCOCS.

 

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și ofițerii de la ​PCCOCS au efectuat luni, 5 iulie percheziții la mai multe locații din capitală. Potrivit reprezentanților PCCOCS, acțiunile procesuale vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul INI al IGP al MAI, acțiunile cărora sunt cercetate prin prisma a cinci componențe de infracțiuni: „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”.

Conform PCCOCS, în rezultatul acțiunilor de urmărire penală, au fost reținute trei persoane: șeful Inspectoratului de Politie al municipiului Bălți, Valeriu Cojocaru, inspectorul din cadrul Poliției de Frontieră, Ion Cojocaru, și președintele Asociației FEA, Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider al democraților Vladimir Plahotniuc.

Pe 26 august 2020, IGP anunța printr-un comunicat de presă că Valeriu Cojocaru a fost numit în funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Bălți.

În vara anului 2019, Cojocaru și-a dat demisia din funcția de șef al Direcție nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații. Într-o investigație realizată în 2014, ZdG a scris că Valeriu Cojocaru, fost şef al Comisariatului de Poliţie Făleşti, demis pe 14 ianuarie 2013 de către ministrul de Interne pentru faptul că nu a informat MAI despre incidentul săvârşit la vânătoarea din „Pădurea Domnească”, în care a fost rănit mortal Sorin Paciu, a continuat să activeze în cadrul MAI până în primăvara anului 2014. Locotenent-colonelul de poliţie nu a fost de acord cu ordinul MAI şi, pe 3 februarie, l-a atacat în judecată, cerând restabilirea în funcţie, achitarea salariului mediu pe durata lipsei forţate de la muncă, repararea prejudiciului moral cauzat în sumă de 100 de mii de lei, precum şi încasarea cheltuielilor de judecată în sumă de 7500 de lei. În mai 2013, prin hotărârea Judecătoriei Centru, acţiunea a fost admisă parţial, Cojocaru a fost restabilit, i s-au plătit 26 112 lei, salariul mediu lunar pentru perioada absenţei nemotivate de la serviciu, 10 mii de lei – prejudiciu moral, şi 7500 de lei – cheltuieli de judecată. În noiembrie 2013, Curtea de Apel Chişinău a anulat această hotărâre. Pe 14 aprilie 2014, CSJ a respins recursul fostului comisar, decizia fiind una definitivă şi irevocabilă.

Deşi demis din MAI, Valeriu Cojocaru a activat totuşi în cadrul acestei instituţii, fiind şef de secţie în cadrul Direcţiei Misiuni Speciale. Ulterior, fostul comisar de Făleşti a fost înlăturat din nou din sistem.

Președintele Asociației FEA, Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc, va fi plasat în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13, în dosarul care vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP al MAI, acolo unde și Damir a deținut o funcție. Hotărârea a fost pronunțată miercuri, 7 iulie, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

 

Sursa: zdg.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.