Taxa care înfurie şoferii din Europa: Ce decizie controversată vrea să ia Germania

by Genko Genko

Germania vrea să impună o taxă pentru şoferii străini care circulă pe teritoriul său, în ciuda acuzaţiilor de discriminare venite din partea vecinilor.

Potrivit proiectului de lege, conducătorii auto trebuie să achite, începând din 2016, în medie, 88 de euro/an pentru un autocolant pe parbriz care le va da acces pe şoselele nemţeşti.

Citeşte şi: Cum reduc nemţii dependenţa de gazele Rusiei

Pe de altă parte, costul va fi compensat în cazul nativilor prin reducerea taxelor auto existente, astfel încât germanii vor plăti mai puţin, per total, conform The Record, care citează Reuters.

Birul va fi perceput pentru toate şoselele ţării, nu doar pentru autostrăzi.

Cancelarul Angela Merkel a menţionat, anul trecut, înainte de alegeri, că o asemenea taxă nu va fi impusă în mandatul său, însă ulterior s-a răzgândit, precizând că ea este necesară pentru a impulsiona investiţiile în infrastructură.

Opozanţii proiectului acuză Germania de discriminare

Mulţi se tem că sistemul nu va fi aprobat de Uniunea Europeana, având în vedere că străinii vor plăti mai mult decât nativii. Totuşi, ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, este încrezător că birul nu încalcă legislaţia comunitară.

Calculele oficialilor de la Berlin arată că încasările vor ajunge la 600 milioane de euro, bani ce vor fi investiţi în infrastructura rutieră a ţării, scrie Deutsche Welle.

Ministrul consideră că dacă taxa va fi introdusă, atunci ea va corecta situaţia din regiune, având în vedere că şoferii germani plătesc un astfel de bir când călătoresc în Austria, Cehia şi Elveţia.

Totuşi, Comisia Europeană a avertizat de multe ori Germania pe această temă. „Lipsa discriminării este un principiu de bază a legii UE. Trebuie să vedem toate detaliile”, a susţinut un purtător de cuvânt al CE.

Citeşte şi: (FOTO şi VIDEO) Adio benzină sau motorină! Ford lansează maşina care se alimentează cu energie solară

Şi Austria a anunţat că va lua măsuri. Ministrul de resort de la Viena a spus că va merge în instanţă şi acuză germanii de discriminare.

O taxă pentru camioane şi maşini de tonaj mare a fost impusă în Germania încă din 2005.

CITIȚI ȘI...