Războiul secret cu drone al CIA: Vrea să nimicească oamenii-cheie ai Statului Islamic

by Genko Genko

Statele Unite au lansat o misiune secretă cu drone în Siria, pentru a-i vâna şi ucide pe cei mai valoroşi membri ai Statului Islamic. Programul este unul comun între CIA şi Forţele Speciale ale SUA.

Ambele organizaţii au trimis drone armate să zboare deasupra Siriei, iar până acum acestea au lansat lovituri împotriva mai multor lideri de top ai reţelei teroriste, inclusiv un jihadist britanic, care se folosea de reţelele sociale pentru a instiga la atacuri în SUA, au declarat oficiali americani pentru Washington Post.

Programul arată o implicare semnificativa a CIA în lupta împotriva unei reţele teroriste despre care mulţi oficiali cred că a eclipsat al Qaida.

Se pare că America face din ce în ce mai multe eforturi pentru a atinge obiectivul preşedintelui Barack Obama de a distruge mişcarea jihadistă, în timp ce extremiştii continuă să stăpânească vaste teritorii din Siria şi Irak.

Campania clandestină se desfăşoară separat de ofensiva militară americană împotriva jihadiştilor. Aşadar, aceasta este independentă faţă de campania coaliţiei internaţionale, care până acum a lansat numeroase lovituri aeriene atât în Siria, cât şi în Irak.

Săptămânile trecute, o lovitură de dronă l-a ucis pe jihadistul britanic Junaid Hussain, în vârstă de 21 de ani, care făcea propagandă pe Internet pentru ISIL. Autorităţile americane susţin că s-au consultat cu Guvernul britanic înainte de a lua decizia de a-l anihila pe jihadist.

CITIȚI ȘI...