(INFOGRAFIC) America vrea să lupte pentru resursele din zona arctică, dar Rusia are un as în mânecă

by Genko Genko

Statele Unite se „luptă” cu alte şase naţiuni pentru zonele din Oceanul Arctic bogate în resurse naturale. Însă preşedintele american Barack Obama ar putea să îşi recunoască înfrângerea încă de pe-acum, deoarece Rusia are un important as în mânecă.

Un prim semn că America nu e pregătită să câştige acest „război” este numărul foarte mic al spărgătoarelor de gheaţă, adică 5, arată Vocativ.com.

Comparativ, Rusia are 37 de astfel de nave, iar alte 12 sunt în producţie.

De asemenea, şi Suedia, Finlanda, Canada şi Norvegia sunt mai bine dotate decât SUA din acest punct de vedere.

Obama încearcă să mai reducă din handicap, astfel că a grăbit achiziţia unui nou spărgător de gheaţă pentru 2020, în loc de 2022.

Însă publicaţia citată consideră că Rusia avansează mult mai rapid, astfel că în curând va avea mai multe nave de acest gen decât toate celelalte ţări din zona arctică la un loc.

Ambarcaţiunile comandate de Kremlin costă cam 1 miliard de dolari, iar fabricarea lor durează aproape un deceniu.
Infografic, spărgătoare de gheaţă
Rusia, cu tunurile pe zona arctică

Cursa pentru resursele din zona arctică s-a intensificat, pe măsură ce suprafaţă gheţii polare s-a diminuat, deschizând astfel noi oportunităţi de explorare.

Arctica va fi în viitor un câmp de luptă geopolitic.

Continua topire a calotei glaciare va accesibiliza exploatarea unei cantităţi uriaşe de resurse naturale. Statele Unite estimează că 15% din petrolul la nivel mondial se află în zona arctică, la fel şi 30% din depozitele de gaze naturale şi 20% din resursele de gaz lichefiat.

În plus, diminuarea gheţii va crea rute de transport maritim mult mai rapide.

Ministrul rus al Apărării declara, la începutul acestui an, că Rusia va scoate armele la înaintare pentru a proteja interesele sale în zona arctică, dacă acest lucru va fi necesar, după ce preşedintele Vladimir Putin a dat ordin să se creeze în Arctica un sistem militar format din nave de suprafaţă şi submarine de nouă generaţie.

De asemenea, liderul rus a mai cerut şi consolidarea apărării graniţelor.

CITIȚI ȘI...