Navalnîi îi garantează lui Putin siguranță dacă acceptă „tranziția lină a puterii”

by Genko Genko

Politicianul de opoziție Alexei Navalnîi, care săptămâna aceasta și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din Rusia, din 2018, este gata să garanteze siguranța lui Vladimir Putin și familiei sale, în cazul unei „tranziții line a puterii”, potrivit unui interviu acordat de opozant pentru Radio Liberty.

În același timp, a spus Navalnîi, „oameni ca (procurorul general al Rusiei) Ceaika sunt criminali și ei vor ajunge pe banca acuzaţilor”.

Întrebat cum va rezolva problema Donbasului, politicianul a declarat că prima măsură de normalizare a relațiilor cu Ucraina este punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Potrivit lui Navalny, punerea în aplicare a acestor acorduri este calea spre ridicarea sancțiunilor, care „sugrumă economia rusă”.

De asemenea, el a reiterat faptul că este necesară realizarea unui referendum „corect” în Crimeea. Întrebat cum ar fi rezolvat problema cu insulele Kurile, daca era preşedinte, el a replicat. „Nimeni nu va ceda vreodată insulele Kurile, niciun președinte. Este pur și simplu imposibil”.

Alexei Navalnîi intenționează să adune pentru campania sa prezidențială un miliard de ruble. El nu a exclus faptul că autoritățile ar putea să-l acuze de strângere ilegală de fonduri. „Eu fac abstracţie acum de Codul penal rusesc care este umplut cu multe articole lipsite de sens. Potrivit Codului, oamenii sunt condamnaţi penal pentru „like”-uri pe Internet, pentru conţinutul postat de alţii… Prin urmare, vom ignora Codul penal rusesc…”

Programul electoral al lui Navalnîi se bazează pe ideea unităţii electoratului. Alegătorii sunt în primul rând interesaţi de „problemele urgente ale Rusiei”, cum ar fi inegalitatea, creșterea prețurilor, nedreptăţile și represiunea politică, susţine opozantul.

CITIȚI ȘI...