Fascistul de la Kremlin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statul rus devine tot mai mult un stat fascist expansionist, arată o analiză a publicației online Politico. Vladimir Putin luptă un război pe două fronturi: acasă, activiștii din Opoziție nu mai riscă închisoarea, ci moartea; în exterior, tancurile lui Putin continuă să ruleze în Ucraina și vecinii Rusiei se simt amenințați.

Ola Cichowlas, jurnalist care se ocupă de Rusia și estul Europei, pentru Politico, notează că liderul rus reușește totuși să își mai facă prieteni pe frontul occidental.

Citeşte şi: Stratfor: Ambițiile lui Putin în Europa Centrală, depășite de limitele economice şi geopolitice

Luna trecută, scrie aceasta, Putin a demonstrat că e posibil, în pofida sancțiunilor occidentale și agresiunii din Ucraina, să construiască un parteneriat cu Uniunea Europeană. În prima vizită într-o țară UE în decurs de nouă luni, Putin a mers în Ungaria, unde s-a îmbrățișat cu premierul Viktor Orban, noul sau aliat. De la Budapesta, Putin a transmis un mesaj clar: Suntem gata să sprijinim orice țară europeană care are probleme cu Bruxelles-ul și Washington-ul.

La un an după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, Rusia lui Putin pare tot mai mult un stat fascist expansionist, scrie jurnalista.

„Putin a adus nazismul în politică”, spunea politicianul rus de opoziție Boris Nemţov cu câteva ore înainte de a fi împușcat mortal lângă Kremlin.

În condițiile în care regimul Putin încearcă să distrugă gândirea independentă, anii de propagandă non-stop și-au spus cuvântul asupra societății și mulți ruși sunt pregătiți pentru război – dovadă sunt cei care și-au părăsit casele pentru a lupta în Ucraina ca voluntari, alături de soldații ruși.

Viața a devenit periculoasă pentru rușii care rezistă propagandei și preferă să aibă mintea limpede. La Moscova, 50.000 dintre aceștia au ieșit pe străzi pentru un marș antiPutin, în amintirea lui Nemţov. Acești ruși au fost denumiți „coloană a cincea” și sunt atât de înfierați la televiziunea federală că ar putea deveni victime ale unor crime comise din ură fie de alți cetățeni, fie de stat.

Citeşte şi: Kasparov, despre asasinarea lui Nemţov: Putin consideră că își poate permite orice

Multora dintre aceștia li se cere direct să plece – Riga (Letonia) devine rapid un centru pentru clasa de mijloc rusă care fuge din țară.

Cu toate acestea, scrie sursa citată, Kremlinul încă mai are prieteni în Europa. Putin are nevoie de ajutorul lor pentru a rupe Ucraina și a împiedica democrația să ajungă la granițele Rusiei. Liderul rus încearcă să obțină susținere pentru viziunea sa, potrivit căreia orice țară a fost vreodată sub conducere sovietică sau rusă trebuie să servească Moscova.

În prezent, echipa de dictatori loiali lui Putin din Belarus și Asia Centrală îi apără visul eurasiatic. Când Rusia se confruntă cu Occidentul și economia sa este o bombă cu ceas, Putin vrea să divizeze UE și să creeze grupuri de lobby pro-Moscova la Bruxelles. Asta înseamnă nu numai că sprijină partidele europene de extremă dreapta și extremă stânga, dar și că va curta elitele politice de centru.

Ungaria nu este singura care se uită în direcția Kremlinului. Rusia a făcut progrese în centrul și sud-estul Europei în ultimii ani. Guvernele slovac și ceh au vorbit împotriva sancțiunilor impuse Rusiei, având investiții ruse puternice în țările lor. Balcanii sunt tot mai vizați de încercările Rusiei de destabilizare. Și după victoria Syriza în Grecia, și Atena a căzut în brațele lui Putin.

Citeşte şi: (INFOGRAFICE) Cât mai rezistă Vladimir Putin la putere?


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...