(INFOGRAFICE) Cât mai rezistă Vladimir Putin la putere?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sancțiunile economice impuse Rusiei de către statele occidentale împreună cu scăderea dramatică a prețului petrolului au răvășit economia țării conduse de Vladimir Putin, în ultimele luni.

Evoluția „războiului rece” al economiilor este de-a dreptul bizară. Cu o lună înaintea aplicării sancțiunilor, prețul petrolului atinsese punctul culminant de 110 dolari/baril, iar Kremlinul părea că nu are de ce să-și bată capul cu amenințările venite din Vest.

Citeşte şi: Producţia de petrol a Rusiei va scădea în următorii doi ani cu 8%

Ei bine, iată că în doar câteva luni Rusia a dispărut din topul celor mai mari piețe de capital din lume, bugetul țării a pierdut miliarde de dolari, iar compania petroliera de stat Rosneft a trebuit să acceseze un împrumut garantat de Banca Centrală a Rusiei, arată o analiză Bloomberg.

Care pe care
Bătălia dusă contra Occidentului pe tema crizei ucrainene a demonstrat că Putin reușește să destabilizeze economia din Ucraina mai repede decât o pot ajuta Statele Unite, Comisia Europeană sau FMI. Dar câte sunt costurile?

Haosul semănat de Putin în Ucraina a destabilizat în aceeași măsură și economia rusă.

Sancțiunile economice și prăbușirea pieței energetice au generat scufundarea economiei din Rusia și deprecierea rapidă a rublei.

Politicile monetare încercate de Banca Centrală a Rusiei – de creștere a dobânzii de referință și de ulterioară reducere a acesteia – nu au dat rezultatul scontat, economia rusă fiind în cădere liberă, în timp ce rubla se îndreaptă cu pași siguri spre un minim istoric în raport cu dolarul american.
tabel-bloomberg-rusia
În jocul „care pe care” dus de Putin împotrivă Ucrainei, singurii ruși care au avut de câștigat sunt cei care în noiembrie și decembrie și-au făcut provizii de mărfuri anticipând o inflație galopantă. Ei nu s-au înșelat.

Citeşte şi: Uniunea Euroasiatică dă noi rateuri: Kazahstanul interzice importurile de carburanți din Rusia

Rezerva valutară tocată
În 2008, rezerva valutară a Băncii Centrale a Rusiei era estimată la aproximativ 600 de miliarde de dolari.

Criza economică globală și intervențiile pentru susținerea rublei și acoperirea deficitului bugetar au redus deja nivelul acesteia la 364 de miliarde de dolari, iar analiștii internaționali prevăd restrângerea rezervei valutare a Rusiei la 200 de miliarde până la finalul acestui an.

Cele opt luni de contre cu Occidentul au consumat deja din rezerva statului peste 100 de miliarde de dolari, așa că estimarea pare corectă.
tabel-bloomberg-rusia-1
Certitudinea recesiunii
Despre Rusia nu se mai poate spune nici măcar că ar pluti în voia sorții. Economia țării este clar în recesiune.

Pentru prima dată de la declanșarea crizei economice globale, consumul în Rusia a scăzut, iar nivelul salariilor se degradează în cel mai accelerat ritm înregistrat de la venirea lui Putin la putere, în 1999, și până acum.

Citeşte şi: Concurență pentru Gazprom; Lituania începe importurile de gaze din SUA

Îngrijorarea tuturor se referă acum la cât de dezastruoasă va fi prăbușirea economiei ruse.

Majoritatea băncilor au estimat o reducere de câteva procente în creșterea economică a Rusiei pentru acest an. Banca Mondială a avansat o variantă de scădere a creșterii economice cu doar 1,5% în 2015.

Toate aceste previziuni pornesc însă de la premisa unui preț al barilului de 70 de dolari.

Prognozele de mai sus au fost făcute la începutul acestui an, însă prețul petrolului rămâne în continuare cantonat la 60 de dolari, iar supraproducția și lipsa cererii par să anunțe o perioadă lungă a petrolului ieftin.

Pentru unii analiști, acest lucru demonstrează că Rusia se îndreaptă cu pași repezi spre un dezastru economic deplin.

Anders Aslund, unul dintre liderii Institutului Peterson pentru Relații Economice Internaționale, crede că economia rusă va trece printr-o contracție de 10% în cursul acestui an. Ar fi cel mai mare declin economic înregistrat de ruși din 1998 încoace.

Citeşte şi: Rusia va utiliza 50 de miliarde de dolari din fondul de rezervă pentru acoperirea deficitului

S-au văzut și vremuri mai bune
Vladimir Putin își continuă asaltul asupra estului Ucrainei bazându-se în continuare pe susținerea populației.

Ce-i drept, față de anii ’90, venirea lui Putin a adus, vreme de 15 ani, o reducere a nivelului sărăciei din Rusia de la 25% la 11% și o dublare a veniturilor locuitorilor.

Așa că nu-i de mirare că rușii îl privesc ca pe un salvator al țării.

Este prea devreme pentru a spune dacă moartea liderului opoziției din Rusia, Boris Nemţov, va fi în măsură să-i trezească pe ruși la realitate, însă foamea va reuși cu siguranță.

Citeşte şi: FT: Ce câștigă Putin din asasinarea lui Nemțov

Adevăratul test al puterii
Pentru regimul lui Vladimir Putin adevăratul test al puterii va fi dat în fața inflației ajunse deja la 14% și a reacției populației la înrăutățirea condițiilor de trai.

Ultimii 15 ani de creștere economică din Rusia au fost priviți până acum ca un element meritoriu al politicii lui Putin, însă ar putea să devină o armă cu două tăișuri odată ce rușii vor începe să regrete stilul de viață cu care au fost obișnuiți.

Va fi interesant de văzut dacă populația va fi tentată să renunțe la bunăstare doar de dragul unei fâșii de pământ din Europa de Est.

Iar pe lângă sancțiunile Vestului, să nu uităm că economia Rusiei este afectată iremediabil de prăbușirea pieței petrolului, deci șansele de redresare sunt mici, în viitorul apropiat.

Și atunci, cât va mai rezista Vladimir Putin la putere?

Citeşte şi: Criză economică în Rusia; Raiffeisen îşi închide mai multe sucursale


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...