Cum îl poate învinge Ucraina pe Vladimir Putin: Secretul nu este arma

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele rus Vladimir Putin a insistat asupra faptului că armistițiul convenit la Minsk este drumul către „o rezolvare finală” a conflictului din Ucraina și, deși acordul este șubred, Kievul și liderii occidentali au tot interesul ca acesta să reușească.

Occidentul nu va intra într-un război cu Rusia, iar speranța Ucrainei este să domolească luptele și să își investească energia rămasă în reforme, care sunt cruciale în momentul de față, susține Ulrich Speck, specialist în politicile externe ale Uniunii Europene, într-un material publicat de CNN.

Citeşte şi: Planul Rusiei de a scinda Ucraina, încă înainte de a pleca Ianukovici

Acordul de la Minsk confirmă victoriile militare pe care Rusia le-a avut în Ucraina și arată că Moscova este cu un pas în fața Kievului, dar, în comparație cu războiul, acesta este răul mai mic.

De fapt, înțelegerea de la Minsk ar putea întoarce situația în avantajul Ucrainei, oferindu-i acestei țări spațiul necesar pentru a se ocupa de reformele politice și economice de care are urgent nevoie, susține analistul. O Ucraina mai puternică și mai puțin coruptă va rezista mai bine în fața agresiunii ruse.

Rusia a profitat de slăbiciunea Ucrainei

Slăbiciunea Ucrainei a fost cea care a permis Rusiei să invadeze estul țării. Lipsa solidarității naționale și a unității, precum și o supraveghere ineficientă a frontierelor au permis ca trupe ruse oficiale sau clandestine să pătrundă în regiunea Donbas (Doneţk și Lugansk). Iar armata prost antrenată, prost echipată și prost organizată nu a fost capabilă să împingă înapoi forțele Kremlinului, continuă Speck.

Cât timp conflictul din est continuă, guvernul nu va reuși să ducă reformele la bun sfârșit. Vremea de război nu este un moment potrivit pentru a lupta împotriva abuzului de putere al oligarhilor, întrucât este nevoie de sprijinul lor în eforturile militare, menționează acesta.

Citeşte şi: Poroșenko: Nemțov a fost ucis pentru că urma să facă dezvăluiri despre implicarea Rusiei în Ucraina

Totuși, dacă armistițiul de la Minsk rezistă, Ucraina își poate redirecționa energia spre cea mai mare problemă internă, care a fost neglijată timp de două decenii: construirea unor instituții de stat adecvate.

Astfel, Ucraina ar putea deveni un stat democratic, liberal, mai bine guvernat, o țară atractivă nu doar pentru propriii cetățeni – milioane au emigrat în ultimii ani – dar și pentru investitorii occidentali.

Momentul potrivit este acum, arată specialistul european. Noul guvern al președintelui Petro Porosenko a făcut pași mici, dar promițători, în direcția potrivită.

Iar generația Euromaidanului, o societate civilă mult mai informată politic, continuă să pună presiune pe liderii săi. Spre deosebite de predecesorii lui, guvernul actual știe că trebuie să răspundă așteptărilor. Dacă nu, cetățenii s-ar putea răzvrăti într-un nou Euromaidan, care ar putea duce și la înlăturarea actualei conduceri de la putere.

Citeşte şi: (VIDEO) Putin despre vorbeşte „scenariul apocaliptic” al unui război între Rusia și Ucraina

Cu toate acestea, termenii acordului de la Minsk sunt favorabili Rusiei. Moscova este mai puternică din punct de vedere militar, iar Occidentul nu este încă pregătit pentru a înclina balanța în favoarea Ucrainei.

Kievul s-ar putea vedea obligat să ofere un statut special zonelor din est, ceea ce le-ar putea plasa sub sfera de influență a Rusiei, însă Ucraina și Occidentul trebuie să dezvolte o contra-strategie.

Rusia, mai slabă decât pare

Rusia este mai slabă decât pare. Economia sa este zdruncinată de sancțiunile Occidentului și de prăbușirea prețului petrolului, iar costurile conflictului din estul separatist au fost ridicate pentru Moscova.

Citeşte şi: Asasinarea lui Nemțov continuă seria de crime care vizează oponenții lui Putin

Provocarea pentru Ucraina și pentru susținătorii săi de la vest este să transforme acordul de la Minsk într-o oportunitate. Guvernul de la Kiev trebuie să demonstreze că vrea cu adevărat o reformă și să înceapă lupta împotriva corupției. Dacă războiul se va mai calma la un moment dat, nu va exista nicio scuză pentru o lipsă de acțiune.

Manevra este dificilă, însă mișcarea Euromaidan și tensiunile dintre Kiev și Moscova au creat un nou soi de patriotism în Ucraina, unul de care guvernul trebuie să profite, consideră expertul.

Secretul este ca Ucraina să rămână sub pragul unor acțiuni pe care Rusia le-ar putea considera o provocare și care ar stârni noi runde ale conflictului. În acest timp, Kievul poate porni reformele, iar, dacă Rusia va deveni tot mai slabă în timp ce criza economică se adâncește, avantajul ar putea fi în curând de partea Ucrainei.

Citeşte şi: Cum corupția din Ucraina a înțepenit economia unei țări cu un potențial uriaș în Europa


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...