Kasparov: Putin nu a dat ordinul de asasinare, doar l-a încurajat

by Genko Genko

Nu se poate să ceri sânge la televizor 24 de ore din 24, 7 din 7, iar apoi să fii surprins de uciderea celui mai vocal opozant politic, susține Garry Kasparov, politician rus de opoziție și campion la șah, cu aluzie la propaganda violenței și retorica de război a Rusiei, principala cauză a asasinării lui Boris Nemtov, potrivit unui interviu exclusiv pentru revista Focus.

Citeşte şi: Nemțov, cu două săptămâni înainte de a fi asasinat: Sper ca Putin să nu mă ucidă

„Acum nu poate spune sigur cine a tras, dar vă pot spune că a fost ucis (Nemţov) de regim. Mă îndoiesc că Putin a dat ordinul. Cred că este din cauza atmosferei politice în care elementele cele mai degenerate și furioase consideră că pot elimina fizic oamenii nedoriți. Putin a creat atmosfera în care au putut fi posibile astfel de asasinate” a mai spus Kasparov.

Potrivit lui Kasparov, moartea lui Nemtov este dovada unui „regim în putrefacţie”.

„Nu poți cere sânge la televizor 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, iar apoi să fii surprins că acest lucru se întâmplă pe stradă. Sângele vărsat este rezultatul paranoiei totale și a îndoctrinării oamenilor care au fost desfăşurate în ultimul an”, – spus el.

Și însuşi Putin nu mai are niciun control asupra acestor furii lăsate în liberate, mai spune Kasparov.

Citeşte şi: Asasinarea lui Nemțov continuă seria de crime care vizează oponenții lui Putin

„Preşedintele rus nu mai poate controla acest proces, pentru că ura, această natură bestială a început să se reverse peste margine. A început epoca fărădelegii. Avem dușmani care ar trebui uciși pentru că sunt spioni americani, sau pentru că ei lucrează în beneficiul Ucrainei și așa mai departe! Nebunie și prostie. Dar dacă le bagi în cap oamenilor permanent tot acest nonsens, atunci mai devreme sau mai târziu pe stradă încep să se întâmple lucruri teribile”, – a mai spus el.

Kasparov mai remarcă un lucru. Boris Nemtov a fost asasinat la doar câțiva metri de Kremlin.

„Cu toată desfășurarea permanentă de forțe polițienești, care controlează fiecare centimetru, un om este împuşcat în fața ochilor Kremlinului. Acest lucru dovedește că întreaga ierarhie de putere este ocupată nu cu asigurarea securităţii ţării și cetăţenilor săi, ci cu protecția regimului, a lui Putin și clicii lui” – mai spune Kasparov.

Citeşte şi: Poroșenko: Nemțov a fost ucis pentru că urma să facă dezvăluiri despre implicarea Rusiei în Ucraina

CITIȚI ȘI...