Cum corupția din Ucraina a înțepenit economia unei țări cu un potențial uriaș în Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Corupția este una dintre marile probleme ale statelor ex-sovietice, flagel care distruge din interior aceste țări le împiedică dezvoltarea economică. Cel mai grăitor exemplu în acest sens este Ucraina, țară în care corupţia are rădăcini atât de puternice încât a ţinut economia în loc timp de un sfert de secol.

Economia Ucrainei, o ţară bo­ga­tă în resurse naturale şi umane, a crescut cu doar 50% în ulti­mul sfert de secol, pe când, spre exemplu, PIB-ul Arme­ni­ei a „explodat” cu 400%. Nu poate fi o coin­ci­denţă că Ucraina este una dintre cele mai co­rupte ţări din lume. În această ţară, liber-profesioniştii raportează că peste 100% din veniturile lor se duc pe plata datoriilor de consum, ceea ce trebuie inter­pretat nu că medicii, notarii sau avocaţii au datorii foarte mari, ci că raportează la Fisc venituri „colosal” mai mici decât cele reale, scrie zf.ro.

Ucraina este economia cu cea mai slabă performanţă din rândul fostelor republici so­vi­etice. Organizaţia Transparency Inter­na­tio­nal plasează această ţară pe locul 142 dintr-un total de 175 într-un clasament al per­cepţiei corupţiei, în timp ce Ernst & Young a caracterizat Ucraina, într-un studiu din 2012, drept una dintre cele mai corupte trei state din lume, alături de Columbia şi Brazilia.

Despre corupţia din Ucraina a vorbit pentru Euronews lituanianul Aivaras Abromavicius, consilier al guvernului de la Kiev pe tema combaterii corupţiei. Potrivit acestuia, Ucraina are 1.900 de companii de stat, multe dintre cele conduse ca entităţi private spre beneficiul unor persoane private, şi nu al statului. Potrivit premierului Arseni Iaţeniuk, aproximativ 40% din toate achiziţiile publice ale statului se pierd în fiecare an din cauza corupţiei.

Semne de însănătoșire

Lituanianul a explicat, de asemenea, că propagarea corupţiei este facilitată de numărul mare de persoane care lucrează în guvern dar sunt prost plătite.

„Cu actualele cursuri de de schimb, salariile sunt mai mici de 200 de dolari pe lună, iar aceasta creează evident spaţiu pentru corupţie. Când salariile sunt prea mici, sumele care circulă prin preajmă par chiar mari”, a spus Abromavicius, adăugând că Ministerul Economiei, în fruntea căruia este o americancă de origine ucraineană, intenţionează să diminueze cu 50% personalul anul acesta şi să majoreze remuneraţiile pentru angajaţii care rămân.

Un lucru bun se întâmplă în Ucraina, însă poate nu din cea mai bună cauză. „Nu mai avem oligarhi serioşi rămaşi în ţară deoarece din cauza acestui declin economic şi a deprecierii grivnei oligarhii au ajuns să conducă doar companii mici şi medii”, a afirmat Abromavicius. Problema este că „toţi banii lor sunt în străinătate şi sunt deja convertiţi în dolari”.

Din cauza declinului economiei multe companii au datorii foarte mari, iar capitalul este aproape zero, astfel că influenţa oligar­hilor nu mai este fără limite, aşa cum era în trecut. De asemenea, guvernul a scă­pat de intermediari în afacerile de achi­zi­ţie a gazelor naturale, iar Ucraina cumpără mai multe gaze de la Europa decât de la Rusia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...