Armata Ucrainei este mai puternică decât se crede

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe acordul de armistițiu de la Minsk că părțile implicate în găsirea unei soluții pentru criza ucraineană au și început să arate cât de fragilă este înțelegerea și cât de dificilă va fi implementarea sa.

Luptele s-au intensificat înainte de intrarea în vigoare a armistițiului și într-un punct al zonei de conflict, s-au continuat și după miezul nopții de duminică. Ucraina și-a dorit încetarea imediată a focului, în vreme ce separatiștii pro-ruși au încercuit orașul strategic Debalţeve. Putin a cerut și a obținut o amânare a armistițiului cu câteva zile, pentru ca rebelii să ia avans, scrie, într-o amplă analiză, Alan Chin, pentru Reuters.

Citeşte şi: Armata ucraineană, încercuită la Debalțevo

Cam 8.000 de soldați ucraineni se luptă acolo și înfrângerea lor, sau forțarea unei predări, ar fi o victorie semnificativă pentru separatiști. În schimb, pentru Ucraina, scrie specialistul, rezistența sau contraatacul în aceste condiții îi vor păstra poziția și, mai important, moralul soldaților.

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au insistat pentru încă o rundă de negocieri pe armistițiu pe principiul că o soluție militară este fără speranță, întrucât ucrainenii sunt într-o situație disperată și puterea militară a Rusiei este de neoprit.

De fapt, opinează sursa citată, războiul poate fi mai puțin dezechilibrat decât se crede. În Ucraina se află încă multă muniție sovietică. Nu duce lipsă de artilerie, rachete și tancuri, chiar dacă sunt armele grele ale războiului mecanizat al secolului XX.

Spre deosebire de armata Ucrainei, cea a Rusiei s-a modernizat în ultimii ani. Aceste progrese s-au văzut clar la lupta de la Ilovaisk, unde coloanele ruse aveau arme noi, ce au distrus aproape o sută de tancuri ucrainene. Experții spun însă că armata rusă se află încă în urma armatei americane, spre exemplu. Ucraina, spun aceștia, se află în poziția în care se afla URSS în urmă cu 20 de ani în Cecenia.

Citeşte şi: Putin și-a schimbat obiectivul în Ucraina; Nu mai vrea coridor terestru spre Crimeea

URSS tocmai se prăbușise și armata era în haos, acționând brutal. Ucraina se află în aceeași poziție – o armată care nu a văzut nicio investiție după independență, prost condusă și afectată de consumul de alcool. Voluntarii sunt separați. Tocmai acești voluntari însă dețin cheia conflictului, crede sursa citată.

Peste 50 de batalioane de apărare teritoriale, cu peste 7.000 de soldați voluntari, s-au format în ultimul an. Cel mai adesea, acestea sunt în prima linie pe front. Efortul civililor continuă cu ajutoare directe acordate armatei, sub formă de mâncare și echipament de la donatori.

Poate că aceste forțe sunt slabe în comparație cu cele ale Rusiei, însă redeșteptarea națională ce are loc în Ucraina și este evidentă în aceste batalioane de voluntari este dificil de imaginat în Europa și SUA zilelor noastre. Nu este vorba numai de înflorirea retoricii patriotice, ci și de faptul că numere mari de cetățeni pun mână pe arme și își riscă viața pentru apărarea patriei. Voluntarii ucraineni sunt pro-Occident și de la acesta așteaptă ajutor, nu ridiculizarea „realistă” a șanselor lor de victorie.

Citeşte şi: Membrii Guvernului și șefii instituțiilor publice de la Kiev și-au redus salariile

Unii dintre voluntari, precum cei din batalionul Azov, au fost acuzați de legături cu mișcări de dreapta și fasciste, chestiuni amplificate de propaganda rusă, dar fără îndoială cu o sămânță de adevăr. Indiferent de ideologie, continuă expertul, un larg spectru al societății ucrainene este unit acum pentru a lupta în acest război.

Americanii intenționează să le ofere arme (cu toate că acum așteaptă să vadă rezultatul celui mai nou armistițiu), și asta ar putea fi ceea ce are nevoie Ucraina, dacă luptele se încing din nou. Ucraina are suficiente tancuri și tunuri, însă îi sunt necesare echipamente de ultimă tehnologie, care i-ar oferi infanteriei ușoare șansa de a opri sau măcar încetini un atac rusesc sau al separatiștilor pro-ruși. Lista necesarului este foarte limpede: rachete anti-tanc, drone și radare care pot localiza focul de artilerie.

Dacă sunt înarmați și organizați, voluntarii ucraineni se pot dovedi o forță de temut, întrucât luptă din convingeri puternice. Pentagonul pare a fi de acord, întrucât soldații americani vor începe să-i pregătească pe ucraineni din martie, indiferent dacă la final le vor acorda arme sau nu.

Citeşte şi: Analist militar: În prezent, Rusia are practic graniță cu România


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...