Putin și-a schimbat obiectivul în Ucraina; Nu mai vrea coridor terestru spre Crimeea

by Genko Genko

Preşedintele rus Vladimir Putin nu va mai încerca să creeze un coridor terestru spre Crimeea, ci va paria pe schimbarea puterii în Ucraina, a declarat, într-un interviu acordat marţi agenţiei de presă Unian, cunoscutul analist politic ucrainean Vadim Karasev.

Aceasta este logica războiului hibrid, să acţionezi nu numai cu mijloace militare, ci şi politice. Putin nu mai poate să lupte în continuare’, a opinat expertul menţionat, evocând sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, care se dovedesc deja foarte dureroase pentru ruşi, şi potenţiale sacrificii umane considerabile pe care le presupune o astfel de ofensivă.

Potrivit expertului ucrainean, Putin vrea acum „să îngheţe” conflictul din Donbas (estul Ucrainei) şi să înceapă să acţioneze prin metode politice, în aşteptarea victoriei forţelor proruse la apropiatele alegeri locale din acest an.

Preşedintele rus, în opinia sa, speră că la atingerea obiectivelor sale vor contribui oboseala ucrainenilor în ceea ce priveşte situaţia internă din ţară şi dezamăgirea faţă de idealurile EuroMaidanului.

În realitate, susţine Karasev, Putin a pierdut războiul din Ucraina încă de anul trecut, când nu a reuşit, aşa cum planificase, să captureze întreg sud-estul statului ucrainean până în Transnistria şi să creeze în acest teritoriu aşa-numita Novorossia.

„El a pierdut ‘Novorossia’. A reuşit să realizeze doar un obiectiv minim”, a mai spus analistul menţionat, indicând că separatiştii proruşi pot spera doar la controlul regiunilor Doneţk şi Lugansk, datorită faptului că aici trăiesc preponderent etnici ruşi.Conceptul de „Novorossia” provine din perioada Imperiul Rus, de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, şi includea mai multe regiuni ale Ucrainei de astăzi, plus Republica Moldova. Potrivit unor analişti, Putin spera ca prin acest proiect să întărească poziţiile Rusiei în bazinul Mării Negre.

CITIȚI ȘI...