Paradisul anexat al lui Putin: În Crimeea se trăiește doar cu banu’ jos

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După aproape un an de la anexarea Crimeei de către Rusia, omul Moscovei în regiune are o singură grijă: plata facturilor. Într-o zonă în care banul gheață face regulă, chiar și un emisar al Kremlinului trebuie să plece blindat cu teancuri de bani.

Oleg Saveliev are aceleași probleme ca toți locuitorii disputatei peninsule din Marea Neagră: cum să reziști în tărâmul nimănui din punct de vedere economic, arată un reportaj Bloomberg.

Băncile internaționale precum UniCredit, cardurile Visa sau Mastercard sau restaurantele fast food ale Mcdonalds au dispărut din peisajul Crimeei la fel de rapid ca un miraj în deșert.

Aventura Rusiei pe tărâm ucrainean a adus doar o viață în sistem cash, inflație galopantă și o lipsă acută de bunuri de consum. Crimeea este un loc de care până și firmele rusești au ajuns să se ferească.

Înainte de fiecare deplasare a sa în Crimeea, Saveliev își „burdușește o valiză cu bani” încă din Moscova. Trebuie să ia totul în calcul, de la cazare la ceaiul servit într-o cafenea sau plata carburantului pentru mașină.

În opinia acestuia, Statele Unite, ucrainenii și vesticii europeni sunt responsabili pentru degradarea rapidă a condițiilor de trai din peninsulă.

Crimeea, fostă reședință de vară a țarilor ruși, trăiește cea mai degradantă perioadă din istoria sa, odată cu anexarea peninsulei de către Rusia.

Însă, imaginea de aici este doar o parte din panoramă dezastrului ce ar lovi Rusia dacă Statele Unite și Europa ar crește nivelul sancțiunilor aplicate Moscovei, potrivit Bloomberg.

În februarie 2014, 2 milioane de localnici din Crimeea erau cetățeni ucrainieni. Acum, au mai păstrat ca amintire a acestui lucru doar prefixul telefonic al zonei, 0380, identic cu al Ucrainei, scrie sursa citată.

Mai multe detalii despre reportajul Bloomber din Crimeea, citiți pe business24.ro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...