(VIDEO) 15 filme tulburătoare pe care nu le uiți toată viața

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Există în viața fiecăruia dintre noi anumite persoane, evenimente, cărți sau filme care ne-au lăsat o impresie extraordinară. Care ne-au influențat, tulburat, impresionat.

Care ne-au marcat un moment al existenței sau poate chiar ne-au schimbat cursul vieții, influențându-ne deciziile. Vă propunem astăzi o listă cu 15 filme, povești de viață inspirate din cazuri reale sau doar imaginate, care au o astfel de putere extraordinară.

Love Story (1970)
Love Story (1970)
Doi tineri trec peste barierele sociale, se căsătoresc şi, în final, se confruntă cu un final dramatic în acest film tulburător, în care singura mângâiere a spectatorului copleșit de destinul acestui cuplu e că dragostea lor va rămâne suspendată în timp, nealterată, intensă, nefiind supusă perimării.

Între tânărul Oliver Barrett, care studiază dreptul la Harvard și Jennifer e o chimie pe care nu o pot nega și o iubire pe care nu o mai pot ignora. În pofida faptului că provin din medii sociale diferite, cei doi se căsătoresc. Tatăl bogat al lui Oliver dorește să-și dezmoștenească fiul, iar tânăra va încerca zadarnic să-i împace. Oliver și Jenny își continuă viața împreună. Bazându-wse unul pe celălalt, ei sunt convinși că dragostea învinge tot. Dar soarta are alte planuri…

Nineteen Eighty-Four (1984)
Acţiunea din clasicul roman al lui George Orwell se petrece într-o lume a viitorului (faţă de momentul la care a fost scris romanul) în care un guvern totalitar a luat sub stăpânire teritoriul pe care se aflase odată Marea Britanie. După Războiul Atomic, lumea este împărţită în trei state, iar Londra este capitala Oceaniei, fiind condusă de un partid care are control absolut asupra tuturor cetăţenilor săi. Winston Smith (John Hurt) este unul dintre birocraţii de aici şi face parte dintr-un department important, datoria acestuia fiind de a rescrie istoria.
[youtube link=”https://youtu.be/urrqW4_3IBg” width=”590″ height=”315″]
În vreme ce colegul său, Pearsons (Gregor Fisher) pare destul de mulţumit să respecte aceste legi aberante, Smith comite „crima” de a se îndrăgosti de Julia (Suzanna Hamilton), care lucrează pentru Ministerul Adevărului, iar cei doi găsesc o modalitate de a scăpa de sub control, însă asta este o iluzie pentru că, în realitate, nimeni nu este cu adevărat liber…

Sweet November (2001)
[youtube link=”https://youtu.be/A7hkvdyG8x4″ width=”590″ height=”315″]
Când Nelson (Keanu Reeves), un bărbat interesat doar de munca sa, o întâlneşte pe Sara (Charlize Theron), viaţa lui se schimbă. Cu un mod de gândire nonconformist şi total diferit de ce-i fusese dat să întâlnească până atunci, Sara îl convinge să petreacă alături de ea o lună întreagă, pretinzând că acest lucru îi va schimba total modul de a privi viaţa. Dragostea înfloreşte între cei doi, însă este întreruptă tragic de vestea că Sara nu mai are mult de trăit. Dacă ai posibilitatea, vizionează şi versiunea din 1968, cu Anthony Newley şi Sandy Dennis, considerată de critici mult peste filmul din 2001 a lui Pat O’Connor.

The Hunger Games (2012)
Povestea are o componentă socială foarte bine conturată, este o proiecție tulburătoare a evoluției umanității într-un viitor în care populația este controlată și manipulată prin intermediul televiziunii de un grup restrâns de conducători. Revoltele sunt suprimate prin înăsprirea condițiilor de viață, iar oamenii de rând sunt împinși adesea la gesturi extreme din pricina foametei, oprimării și sărăciei extreme.
[youtube link=”https://youtu.be/mfmrPu43DF8″ width=”590″ height=”315″]
În acest context cutremurător începe filmul, prin prezentarea ținutului Panem, situat pe teritoriul actual al Americii de Nord, împărțit în 12 districte în funcție de meserii și coordonat de Capitoliu, centrul dictatorial al întregului ținut. În fiecare an, aici se organizează Jocurile Foamei, o competiție pe viața și pe moarte, la care participă câte doi adolescenți din fiecare district, un băiat și o fată. Jocurile sunt o pedeapsă permanentă și necruțătoare pentru revoltele din trecut, care sacrifică în fiecare an 23 de tineri, doar un singur tribut putând supraviețui, conform regulilor stricte ale competiției.

Competiția este folosită de asemenea ca un mijloc meschin de divertisment, fiind transmis în direct, obligatoriu, pe televizoarele din toate districtele.

Ecranizarea o are în centru pe Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence), o tânără din Districtul 12 care se oferă voluntar ca tribut în Jocurile Foamei, în locul surorii sale mai mici, care fusese aleasă prin loterie pentru a participa la apriga competiție. Odată ce Katniss intră în joc, nu mai există cale de întoarcere, este luată ostatecă de Capitoliu, împreună cu Peeta Mellark (Josh Hutcherson), băiatul brutarului din district.

Ghost (1990)
Molly şi Sam par a fi cuplul perfect, la a căror poveste de dragoste visează toţi îndrăgostiţii, însă bucuria lor este de scurtă durată, căci Sam (Patrick Swayze) este ucis într-un jaf, dar spiritul său rămâne pe Pământ pentru a fi alături şi de a o proteja pe Molly (Demi Moore). Filmul conţine una dintre cele mai senzuale scene din cinematografie, în care cei doi, îmbrăţişaţi, modelează un vas de lut pe superba piesă a celor de la The Righteous Brothers, Unchained Melody.
[youtube link=”https://youtu.be/vIy3MDzPyKg” width=”590″ height=”315″]
Swayze a fost ales pentru rolul principal din film atunci când scenaristul Bruce Rubin a văzut un interviu de-al actorului, în care acesta a izbucnit în plâns când a vorbit despre tatăl său. Rubin s-a gândit, probabil, că dacă un bărbat faimos precum Swayze poate plânge astfel în public, atunci va reuşi să atingă inimile tuturor dacă va juca într-o dramă romantică. Şi a avut dreptate.

Titanic (1997)
Unul din triumfurile cinematografice al lui James Cameron cu 11 premii Oscar la activ, Titanic-ul are o poveste arhicunoscută şi tragică, una dintre cele mai triste din istoria cinematografului.
[youtube link=”https://youtu.be/CHekzSiZjrY” width=”590″ height=”315″]
Pe fundalul dramatic al întâmplărilor petrecute odată cu scufundarea celei mai mari nave de călători din lume (la acea dată), o frumoasă femeie din înalta societate (Kate Winslet) se îndrăgosteşte de un băiat sărac (Leonardo DiCaprio). Faptul că provin din lumi diferite nu afectează legătura lor romantică, însă din rămăşiţele vaporului scufundat nu se poate salva decât unul dintre ei.

The Maze Runner (2014)
Lume post-apocaliptică, adolescenţi forţaţi să treacă prin încercări sângeroase, într-un labirint ai cărui pereţi sunt înalţi de 100 de metri… o poveste cu adevărat tulburătoare. The Maze Runner este ecranizarea primei cărți dintr-o serie de succes creată de James Dashner. Romanul a fost publicat în 2009 și a intrat în clasamentul bestsellerelor New York Times, captivând imaginația cititorilor din întreaga lume, care l-au descris drept o combinație între Împăratul muștelor, Jocurile foamei și legendarul serial de televiziune Lost: Naufragiații. Rolul principal i-a revenit lui Dylan O’Brien, care joacă rolul descurcărețului Thomas, băiatul convins că există o ieșire din Labirint.
[youtube link=”https://youtu.be/Xv8ffeBcRC8″ width=”590″ height=”315″]
O’Brien le este cunoscut fanilor serialului MTV Un vârcolac adolescent. Elita locuitorilor Luminișului e reprezentată de Alergători, ale căror calități atletice îi ajută să pătrundă zilnic în Labirint și să realizeze o hartă a structurii amenințătoare, ba poate chiar să găsească o cale de scăpare.

Doctor Zhivago (1965)
[youtube link=”https://youtu.be/hvIL_A0UsJk” width=”590″ height=”315″]
David Lean ni l-a dăruit pe vibrantul Doctor Zhivago (1965) – film care, conştient de obstacolul insurmontabil al recuperării spiritului rus în arta apuseană, s-a concentrat mai ales asupra celor două iubiri tragice desfăşurate în triunghi, pe fundalul războiului civil din Rusia: portretele create de Omar Sharif, Julie Christie şi Geraldine Chaplin s-au întipărit în sufletele multor spectatori romantici, care şi acum continuă să fredoneze „Tema Larei”, de Maurice Jarre.

Fiul lui Saul (2015)
Nu este primul film despre Holocaust. Dar, ceea ce aduce, în schimb, este o perspectivă subiectivă asupra uneia dintre cele mai dureroase episoade ale istoriei europene a secolului XX, văzute la persoana întâi prin ochii uneia dintre victimele ei. În vizorul camerei de filmat este preponderent Saul (Géza Röhrig), spectatorul este cruțat de a vedea clar trupurile scoase din camera de gazare, prin utilizarea neașteptată a unscharf-ului. Totodată, sugestia poate fi că spectatorul nu poate reconstitui din fotoliul călduț decât o imagine difuză a ceea ce a fost lagărul nazist. Son of Saul este plasat în lagărul morții de la Auschwitz – Birkenau în 1944, iar un evreu maghiar prizonier, pe nume Saul (jucat de Géza Röhrig) este membru al Sonderkommando, un grup de prizonieri cărora li s-au dat privilegii umilitoare și iluzorii ca oameni de încredere, cu creșteri minore în rația alimentară, iar ei, în schimb, cară cadavrele din camerele de gazare în locul în care să fie arse, apoi duc cenușa departe ca să fie aruncată.
[youtube link=”https://youtu.be/1d4Y8fR6Iu0″ width=”590″ height=”315″]
Sarcina este realizată într-un ritm frenetic, mereu accelerarat, pe măsură ce aliații se apropie.

Zboară cocorii (1957)
[youtube link=”https://youtu.be/qXCS9LlBAV0″ width=”590″ height=”315″]
Filmul lui Mihail Kalatozov, cu Tatiana Samoilova şi Alexei Batalov, rămâne una dintre cele mai sensibile istorisiri ale unei iubiri tragice în vreme de război. Similar oarecum ca formulă (tot o dragoste damnată, în timpul altui război – cel civil) este filmul Al 41-lea (debutul lui Grigori Ciuhrai, 1956, cu Izolda Izviţkaia şi Oleg Strijenov), ce se distinge printr-o îndrăzneală surprinzătoare pentru acele vremuri draconice, empatizând cu dragostea fără sorţi de izbândă dintre o bolşevică fanatizată şi un ofiţer alb umanist.

The Bridges of Madison County (1995)
Filmul Podurile din Madison County vorbeşte despre o iubire mistuitoare, pusă la încercare de convenţiile sociale. Clint Eastwood şi Meryl Streep sunt protagoniştii acestei poveşti pasionale despre doua existente irevocabil unite de Podurile din Madison County.
[youtube link=”https://youtu.be/Up-oN4NtvbM” width=”590″ height=”315″]
Solitarul fotograf Robert Kincaid ajunge în pitorescul Madison County, Iowa ca să fotografieze faimoasele poduri pentru revista „National Geographic”. Prizoniera unei vieţi fără perspective, soţia şi mama Francesca Johnson (Meryl Streep) nu îndrăzneşte să spere la mai mult. Kincaid se opreste la ferma femeii pentru a afla drumul. Întâlnirea evoluează într-o prietenie şi o dragoste care le transformă amândurora destinele şi inimile… dar brutalitatea unor decizii pripite îi va urmări pentru tot restul vieţii.

Romeo and Juliet (1968)
Soarta celor doi îndrăgostiți care luptă împotriva destinului e poate cel mai celebru exemplu de poveste (de dragoste) tulburătoare.
[youtube link=”https://youtu.be/EH7FqcjkmPE” width=”590″ height=”315″]
Dintre cele aproape 40 de ecranizări ale marii tragedii shakespeareiene, cea mai celebră (şi, după opinia cvasi-unanimă, cea mai bună) variantă, mai apropiată ca oricare alta, dacă nu de litera lui Shakespeare, măcar de spiritul lui este Romeo and Juliet, în regia lui Franco Zeffirelli, cu Leonard Whiting şi Olivia Hussey.

Pianistul (2002)
Filmul lui Roman Polanski prezintă o atmosferă apăsătoare și de neînchipuit a iadului nazist. Drama fiecărui personaj, suferințele la care sunt supuși oamenii simpli, decorurile răvășite de cruzimea naziștilor dezvăluie o poveste copleșitoare despre realitatea secolului al XX-lea.
[youtube link=”https://youtu.be/u_jE7-6Uv7E” width=”590″ height=”315″]
„Pianistul” este o capodoperă a cinematografiei ce rămâne tipărită în sufletele oamenilor prin secvențele încărcate de emoții, ce sugerează tragismul perioadei respective, precum și prin chinurile la care au fost supuși evreii din pricina regimului nazist.

Sclava iubirii (1976)
Sclava iubirii (1976)
Considerat de unii capodopera lui Nikita Mihalkov, fimul cu Elena Solovei şi Rodion Nahapetov protagoniști porneşte de la o aventură aparent frivolă şi amăgitor melodramatică, spre a creşte până la unul dintre mai zdrobitoare deznodăminte. Rusia, 1918, în plin Război Civil. Într-un orăşel din sud, ocupat de armata contrarevoluţionară, o echipă din Moscova filmează o melodramă intitulată „Sclava iubirii”. În rolurile principale, evoluează o vedetă a filmului mut, Olga Voznesenskaia, şi nu mai puţin celebrul actor Maksakov. În paralel şi în absolută clandestinitate, cameramanul Victor Potoţki filmează luptele de stradă şi arestările efectuate în oraş de către serviciile secrete ale Armatei Albe. Îndrăgostit de superba, dar ignoranta Olga, Victor încearcă s-o facă pe aceasta să înţeleagă ce se întâmplă în jurul lor.

Moscova nu crede în lacrimi (1980)
[youtube link=”https://youtu.be/X7GuhjGZ-xs” width=”590″ height=”315″]
Drama lui Vladimir Menşov a luat Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Trei femei încearcă fiecare să-şi găsească propria fericire. Deşi duce un trai simplu, Antonina este singura care pare a avea o viaţă împlinită, cu un soţ iubitor şi trei copii, în timp ce prietenele ei trăiesc deziluzia de a se fi îndrăgostit de bărbaţi nepotriviţi. Filmul evidenţiază ideea că o căsnicie fericită nu poate fi clădită pe minciună şi că fiecare din noi putem primi o a doua şansă de a avea o viaţă fericită. Un film despre vise, dorințe, iubire și deziluzii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...