Mare atenție la fructele și legumele din această perioadă: Care dintre ele conțin nitrați?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Piețele și supermarketurile sunt invadate de fructe și legume mult așteptate după perioada rece a anului, însă specialiștii Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău atenționează referitor la efectele nocive ale nitraților.

Aceștia au efectuat până la momentul actual multiple verificări şi au constatat că din 83 de probe prelevate, dintre care 42 de probe sunt din produse autohtone şi 41 – de import, în două probe autohtone de morcovi şi dovlecei s-a depistat conţinutul mărit de nitraţi.

Datele anului 2016 arată prelevarea totală a 249 de probe, dintre care 185 de probe din produse autohtone şi 62 – de import. De menţionat că un conţinut mărit de nitraţi s-a depistat în 18 probe din produse autohtone şi într-o probă de produs de import. Astfel, produsele cu cel mai mare conţinut de nitraţi s-au dovedit a fi ridichile, probele fiind prelevate din mai multe puncte de comercializare, arată datele CSP Chișinău.

Dovleceii, dar și pepenii galbeni au arătat, de asemenea un conținut ridicat de nitrați.

Specialiștii menționează că fructele şi legumele, care conţin nitraţi, devin nocive pentru organismul uman, atunci când sunt consumate în cantităţi exagerate.

Alimentele cu un conținut scăzut de nitrați sunt fasolea, broccoli, vinetele, conopida, mazărea, ciupercile, ardeii, roşiile, ceapa, prazul şi sparanghelul.

Totodată specialiștii CSP Chișinău spun că dacă am consumat un aliment despre care aflăm că are un conținut ridicat de nitrați trebuie să consumăm citrice, suc de citrice sau legume bogate în vitamina C, acestea anihilând o parte din cantitatea de nitraţi ingerată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...