Reacția isterică a PSRM la invitația de a semna apelul împotriva inițiativei lui Plahotniuc

Reacția isterică a PSRM la invitația de a semna apelul împotriva inițiativei lui Plahotniuc

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova își reiterează poziția privind „neacceptarea categorică a inițiativei Partidului Democrat cu privire la trecerea la sistemul electoral uninominal”, dar „nu va contrasemna careva declarații semnate de PLDM, Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” și Partidul Acțiune și Solidaritate, precum și alte partide care s-au compromis prin implicare la distrugerea țării, timp de opt ani de zile”. O declarație în acest sens a emis astăzi serviciul de presă al formațiunii, după ce mai mulți politicieni i-au îndemnat pe socialiști să se alăture apelului comun împotriva inițiativei lui Vlad Plahotniuc.

Deși „Partidul Nostru” a apărut doar în 2014, PAS și Platforma „DA” abia în 2016, iar PCRM este formațiunea de opoziție din care au provenit actualii lideri socialiști, potrivit PSRM, „aceste partide, liderii sau reprezentanții lor poartă răspundere directă pentru complicitate la lovitura de stat criminală din 7 aprilie, 2009”. „Timp de 8 ani, ei au distrus economia țării, au declanșat un genocid social, au contribuit la sărăcirea populației. Ei au fost implicați direct în deturnarea miliardului, în ruinarea celor trei bănci și în delapidarea activelor publice. Au închis peste 200 de școli în toată țara și au aruncat în stradă mii de învățători”, se arată în declarația emisă de formațiune.

La fel, PSRM susține că formațiunile în cauză „au făcut să degradeze relațiile cu partenerul nostru strategic – Federația Rusă”. „Fără a consulta poporul Moldovei, au impus țării Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Ei au contribuit la trecerea, de facto, a Moldovei, sub administrare din exterior din partea SUA, Uniunii Europene și României. Ei au promovat și promovează activ ideea de aderare a Moldovei la blocul militar NATO”, se mai arată în reacția PSRM cu privire la acordul semnat de PCRM, PLDM, „Partidul Nostru”, PAS și Platforma „DA”.

Trilul acuzațiilor aduse la pachet celor cinci formațiuni politice continuă prin faptul că, în opinia socialiștilor, acestea „s-au compromis prin atacul împotriva statalității, identității și neutralității moldovenești”. „Contrar prevederilor Constituției, ei au lichidat „limba moldovenească” în instituțiile de stat și cele de învăţământ. Ei au introdus în curricula şcolară disciplina unui alt stat – „Istoria românilor”. Unii dintre semnatarii acestui document au declarat deschis că sunt unioniști care se pronunță pentru lichidarea statalității Republicii Moldova”.

„Ei au aplicat o lovitură Ortodoxiei și valorilor spirituale ale poporului moldovenesc. Încercând a fi pe placul demnitarilor europeni, ei au adoptat criminala Legea „Privind egalitatea de șanse”, care propagă într-un mod flagrant homosexualismul și alte perversiuni. Pentru prima dată în mai mulți ani, ei au inițiat percheziții în bisericile ortodoxe, i-au persecutat și i-au intimidat pe reprezentanții clerului”, se mai arată în declarația PSRM după ce a fost îndemnată să susțină apelul împotriva inițiativei PDM.

Trecând la acuzații personalizate, socialiștii se arată convinși că „semnătura lui Voronin, alături de cele ale unioniștilor înverșunați și ale adepților înflăcărați ai integrării europene, nu mai uimește pe nimeni”, dar regretă că „liderii PCRM au trădat din nou adepții și alegători, așa cum au procedat nu o singură dată în ultimii ani, începând cu nedorința de a-și consolida eforturile cu alte forțe patriotice și finalizând cu votarea, alături de forțele oligarhice PDM şi PLDM, pentru Guvernul Chiril Gaburici la începutul anului 2015”.

„Acest partid și-a trădat în repetate rânduri alegătorii, schimbându-şi vectorul la 180 de grade. Chiar recent, liderul PCRM, Vladimir Voronin, asemenea celor din PDM și partidele de dreapta, s-a expus împotriva semnării Acordului cu Uniunea Economică Euroasiatică. Fracțiunea PCRM în Parlament, alături de PLDM-ul lui Vlad Filat, a refuzat să se alăture inițiativelor privind dizolvarea Parlamentului, sporirea împuternicirilor Președintelui țării și anularea legii prin care miliardul furat este pus pe umerii cetățenilor. PCRM s-a transformat într-o centură de siguranță a regimului de la guvernare”, se mai arată în acuzațiile PSRM.

Nu în ultimul rând, potrivit PSRP, „prin acțiunile lor, o bună parte dintre cei care au semnat acest document, nu se deosebesc cu nimic de majoritatea parlamentară”.

Cât ține de motivul care a precedat reacția isterică a socialiștilor, adică îndemnul de a semna alături de cele cinci partide apelul împotriva inițiativei lui Plahotniuc, formațiunea susține că apreciază inițiativa în cauză drept „o încercare disperată a PDM-ului fălit de a evita un eșec iminent la viitoarele alegeri parlamentare”.

„Partidul Socialiştilor din Republica Moldova reiterează faptul că pledează pentru alegeri parlamentare anticipate. Doar alegătorul este în drept să decidă care partid, cu ce ideologii și valori îi va reprezenta interesele în Parlament şi va forma Guvernul ţării. PSRM îşi reiterează intenţia de a vota în Parlament împotriva iniţiativei PDM privind trecerea la sistemul electoral uninominal. Rămânem alături de alegătorii noştri şi de poporul nostru. Moldova are viitor!”, se arată în încheierea declarației PSRM.

0