Nu ai bani, nu ai ce căuta la medic. Ce alte încălcări în domeniul ocrotirii sănătății au fost semnalate de moldoveni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste 61 de procente din moldoveni consideră că statul nu acordă accesul și dreptul egal la ocrotirea sănătății. Astfel, cei cu venituri modeste sunt lăsați deoparte iar în primul rând sunt consultați cei cu buzunarele mai groase. Datele reies dintr-un raport privind respectarea drepturilor omului prezentat de către avocații poporului.

Datele s-au bazat pe acordarea asistenței medicale urgente, iar în acest caz, realizatorii raportului au semnalat numeroase încălcări menționând că „starea actuală a serviciilor medicale de urgență încalcă flagrant drepturile omului”. Mulți dintre moldovenii chestionați în cadrul raportului au spus că au fost cazuri în care au refuzat să meargă la medic pentru că nu aveau bani.

Astfel, au fost 40 de plângeri de către pacienții care au fost nedreptățiți.

„Ele poate ar fi mai multe dar cetățenii evită să scrie plângeri. Este evident din ce motiv, pentru ca apoi să nu se înrăutățească situația. Oamenii se plâng cel mai des de atitudinea nerespectuoasă a personalului medical. În cereri se invocă neacordarea asistenței medicale la timp, accesul redus la asistența medicală de urgență, neacordarea asistenței medicale adecvate. Persoanele se plâng de calitatea serviciilor, de starea igienică”, a menționat unul dintre raportori.

O altă problemă este faptul că, cel mai des, aceste plângeri depuse în cadrul instituțiilor medicale sunt examinate formal și nu minuțios, așa cum ar trebui să se întâmple. Nici medicii nu o dus mai bine în instituțiile medicale, spun datele raportului. „Condițiile de muncă grele, securitatea scăzută nu motivează tinerii specialiști să lucreze în domeniu”, spun raportorii.

Încălcare a drepturilor omului este și faptul că, în cele mai multe dintre instituțiile medicale de urgență, echipamentul este unul vechi, uzat iar medicamente importante lipsesc cu desăvârșire, mai ales în primele trei luni ale anului.

Astfel, raportorii au recomandat Ministerului Sănătății să ia act de toate aceste încălcări și să ofere garanția unor drepturi egale la acordarea asistenței medicale de urgență dar și asigure dotarea cu toate cele necesare a instituțiilor medicale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...