Dilemele lui Plahotniuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultimele 2 luni am asistat la încercări disperate din partea trustului lui Plahotniuc de a împiedica înțelegerea dintre PAS și PPDA, de a merge în alegeri cu un candidat comun. Chiar și în ziua în care era clar că Andrei Năstase se va retrage, sprijinind-o pe Maia Sandu, mercenarii de la trust își rupeau cămășile de pe ei, pariind că nu vom avea parte de un singur pretendent la șefia statului.

După pasul lui Năstase s-a cam așternut tăcerea în trust timp de câteva zile, acum mașinăria de linșaj probabil reglându-și din mers strategia.

Planul GBC-ului era clar. Niciunul dintre cei doi candidați, în varianta în care mergeau separat, nu ar fi putut acumula mai mult de 17-18% din voturi. Deși într-un scrutin democratic și corect ar fi fost suficient și un asemenea rezultat pentru a accede în turul 2, în condițiile Republicii Moldova, unde gruparea politico-mafiotă denumită PDM controlează practic totul, chiar și o figură searbădă și odioasă precum Marian Lupu poate fi propulsată pe poziția secundă.

Peste 500 de primari, 3,1 milioane de alegători inventați, 85% din media și resurse financiare uriașe provenite din jefuirea statului stau la dispoziția lui Plahotniuc pentru a-l trimite pe Lupu în turul 2, iar ulterior, ajutat și de fobia tancurilor rusești – a-l face și președinte.

Candidatul comun ridică însă o mare problemă în fața oligarhului. Acum nu mai trebuie să-l tragi pe Lupu până la 18%. Trebuie s-o faci până la minimum 25%. E o variantă mult mai dificilă, dar și greu de crezut. Dacă Plahotniuc va risca să fraudeze atât de mult, atunci mă îndoiesc că cineva va recunoaște rezultatele scrutinului.

Deși s-a făcut tot posibilul ca un candidat comun să nu existe, Andrei Năstase a dat dovadă de mult mai multă rațiune decât toți actorii aflați în acest joc, direct sau indirect, aplicându-i o lovitură grea oligarhului.

Dilemele oligarhului

Fără îndoială, pentru Plahotniuc e și o ușurare că a scăpat de Năstase. Dacă liderul Platformei DA era candidatul comun, acum la GBC chiar „ardea fundu’”, însă nici în condițiile actuale situația nu este prea roz.

În primul rând trebuie să treacă peste o înfrângere în acest scrutin. Lupu chiar și cu toate fraudele posibile și imposibile are șanse mici să fie al doilea în alegeri și să acceadă în turul 2.

Dificilă este însă situația în care se va pomeni în cel de-al doilea tur, acolo unde se vor întâlni Maia Sandu și Igor Dodon. Plahotniuc va trebui să facă o alegere și oricare dintre ele s-ar putea dovedi proastă pentru el.

Dodon sau Maia Sandu?

Toată lumea spune că Igor Dodon este omul lui Plahotniuc și că odată ajuns președinte, acesta nu i-ar ieși din cuvânt. Dacă era așa, nu cred că oligarhul se mai opintea atât pentru Lupu.

Pentru că odată ajuns președinte, va exista o mare diferență între Dodon liderul de partid și Dodon șeful de stat. Dacă astăzi Plahotniuc poate avea anumite înțelegeri cu socialistul, lucrurile se vor schimba atunci când acesta va deveni președinte. Dodon va fi automat pe cai mari, va avea în spate un partid devenit tot mai puternic și va fi și mai interesat de anticipate. Mai ales că Moscova-i suflă în ceafă.

Totodată, Dodon va avea cel puțin în Usatîi o opoziție acerbă. Care ar putea rapid să-i distrugă ratingul dacă nu-și va respecta promisiunile și va pactiza cu Plahotniuc.

Plus la toate, dacă socialistul câștigă scrutinul, Plahotniuc va trebui să explice a doua zi de ce și-a încălcat promisiunile făcute la Washington, că Moldova nu va avea un președinte prorus.

Nu-i va fi prea simplu nici cu Maia Sandu. Care, cel puțin la nivel de declarații, spune că va declanșa un adevărat război cu actuala putere și va încerca să destructureze caracatița lui Plahotniuc. Printre promisiunile electorale ale Maiei Sandu se numără acceptarea doar a unui procuror general onest, investigarea furtului miliardului, dar și retragerea Ordinului Republicii de la oligarh chiar printr-un prim decret.

În plus, ea și-a asumat și câteva dintre obiectivele Platformei DA, cum ar fi alegerile anticipate sau referendum pe tema legii miliardului.

Retragerea lui Năstase a însemnat o lovitură importantă pentru Plahotniuc. Pentru că Plahotniuc trebuie să se recunoască înfrânt în aceste alegeri. Șansele de a-l propulsa pe Lupu în turul 2, iar apoi de a avea un președinte total dedicat, care să-l numească prim-ministru, practic nu mai există.

Iar apoi, pentru că va avea de la 13 noiembrie o mare problemă – un președinte pe care să nu-l mai poată controla.

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...