Interviu // Peter Michalko: „Imaginați-vă că de la fiecare persoană din Republica Moldova se fură câte 7 000 de lei anual”

by D M

Corupția și injustiția stagnează procesul de dezvoltare al Republicii Moldova, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, în cadrul unui interviu pentru Nordnews.md. Excelența sa a subliniat că reformele din sistemul justiției sunt necesare. Din cauza procurorilor și judecătorilor corupți, moldovenii nu se simt protejați. Peter Michalko consideră că alegereile parlamentare anticipate sunt necesare.

„Imaginați-vă că de la fiecare persoană din Republica Moldova se fură câte 7 000 de lei anual, de la fiecare pensionar, de la copii mici, din buzunarele lor, ei nici măcar nu au încă buzunare, dar deja sunt furați. Pentru o familie de patru membri asta înseamnă 28-30 de mii de lei anual, care ar putea să ajungă în bugetul familiei, iar viața ar putea să fie mult mai bună. Pensionarii ar putea să aibă 7 mii de lei în plus, sau chiar mai mult, iar traiul ar putea fi mult mai bun. Aceștea sunt bani care provin din corupție, din scheme ilegale în sistemul economic, din care profită câțiva oameni, cei care au ținut țara sub control”, a declarat Peter Michalko.

Mai jos, citiți interviul integral

REPORTER: Excelență, suntem într-un an dificil pentru Republica Moldova, dar și pentru UE și pentru întreaga lume. Pandemia de Covid-19 ne-a arătat cât de solidari pot fi oamenii și societatea în momente grele. Un ajutor semnificativ în lupta contra virusului a fost oferit de statele membre ale UE. Cum credeți, de ce  Bruxelles-ul are grija de R. Moldova, când o bună parte din cetățenii ei neglijează suportul UE și se uită cu speranță spre Moscova?

PETER MICHALKO: Aveți dreptate, de anul trecut până astăzi ne este greu din cauza pandemiei. În această situație, instituțiile UE, țările membre ale UE, chiar și companiile europene care sunt prezente în Republica Moldova, au făcut eforturi pentru a susține cetățenii de aici. Este vorba despre solidaritate, care este firească cu țara prietenă, vecină, cu oameni care trebuie susținuți în această situație grea în care ne-am pomenit cu toții. Trebuie să ieșim din această situație împreună. Este clar că trebuie să ajutăm. Este important este că vedem oameni din Republica Moldova care apreciază asistența noastră care a venit pe mai multe căi. Am donat echipament medical,după care am văzut că posibilitatea de a ieși din această pandemie este vaccinul. Mai întâi a fost făcută o donație generoasă din partea României, țară membră a UE și apoi prin platforma Covax, care a fost de la început susținută și finanțată de UE. Republica Moldova a devenit prima țară în Europa care a primit acest vaccin prin platforma Covax.

 

REPORTER: În cei peste 20 de ani de parteneriat cu Republica Moldova, Uniunea Europeană a sprijinit financiar și logistic mai multe proiecte de infrastructură, sociale și culturale. Reprezentanții puterii noastre merg la Bruxelles pentru a cere ajutor. Ce garanții prezintă ei donatorilor, când, de exemplu, avem proiecte finanțate dar care așa și nu au fost duse până la capăt.

PETER MICHALKO: Scopul susținerii și asistenței noastre este îmbunătățirea vieții oamenilor. Dacă asta nu se întâmplă, înseamnă că nu au fost îndeplinite obiectivele noastre. Nu întotdeauna am putut să oferim această finanțare, pentru că nu au fost îndeplinite condițiile care au fost convenite între amble părți, nu am văzut îndeplinirea acestor angajamente în Chișinău. Anul trecut, de exemplu, au fost pierdute opt sute de milioane de lei, pentru că nu au fost făcute reformele respective. Din această sumă, patru sute de milioane au fost asistență nerambursabilă, adică bani care nu  ar fi trebuit întorși și ar fi rămas pentru oamenii din Moldova. În trecut au fost mai multe momente asemănătoare, de exemplu, când noi am plătit bani pentru reforma justiției promisă, dar nu s-a făcut nimic și s-a plătit zero. Se controlează cum sunt îndeplinite angajamentele,dar dorința noastră este să vedem progresul promis, ca noi să putem să susținem oamenii care merită această susținere și o viață mai bună.

 

REPORTER: În ultimii 7-8 ani, în R. Moldova se vorbește tot mai des despre descentralizare. Din câte cunoaștem, UE a propus un proiect de finanțare directă a administrațiilor publice locale. Când va demara acest proiect?

PETER MICHALKO: Acest proiect deja a demarat și este implementat. Faza de implematare vine în a doua jumătate a acestu an și va fi un  proiect pentru câțiva ani, deschis pentru autoritățile locale din întreaga țară. Noi am mai implementat proiecte similare. De exemplu, Inițiativa Primarii pentru Creșterea Economică este bazată pe același principiu, iar acum aducem și mai multe resurse pentru mai multe localități. În același timp, susținem alte inițiative importante, precum grupuri de acțiune locală prin inițiativa Lider, împreună cu Fondul Solidaritate din Polonia, care aduce susținere pentru zona rurală și deja există 32 de grupuri de acțiune locală foarte active, care acoperă deja 35 de procente din satele din Republica Moldova. Ele implementează proiecte pentru a îmbunătăți viața oamenilordin teritoriu. Este important să spunem că prin acest demers și prin aceste proiecte, care sunt accesibile direct, sperăm că autorităților locale le va fi mai ușor să ajungă la finanțare și să utilizeze banii pentru necesitățile lor. Sigur că reforma de centralizare va avea loc și ea trebuie făcut după nevoile localităților.Împreună cu competențele care vor fi date autorităților locale, ele trebuie să primească și bani pentru îndeplinirea acestor competențe. Totodată, trebuie prevenite fenomenele negative din trecut,precum presiunea politică asupra autorităților locale. Au fost situații când doar în urma devenirii ca membru a unui partid, un primar a putut să repare un drum sau un trotuar, iar asta nu trebuie să existe într-o societate modernă și democratică. Deci, autoritățile locale sunt pentru a lua decizii pentru binele cetățenilor în localitatea respectivă și calitatea vieții lor,după prioritățile care sunt stabilite acolo. 

 

REPORTER: UE a alocat R. Moldova 140 milioane euro pentru cele mai stringente necesități în timpul pandemiei. Sub ce formă au ajuns acești bani în R. Moldova?

PETER MICHALKO: Sunt mai multe forme și mai mulți bani. Numai în proiectele care au fost reorientate, vorbim despre mai mult de 100 de milioane de lei.Am început anul trecut cu 87 de milioane de lei, dar au fost investiți și mai mulți bani în aceste proiecte, inclusiv proiectul  cu societatea civilă sau pentru companii mici și mijlocii. Aceștia au fost bani deja investiți, iar după, au venit și măsuri noi de asistență macrofinanciară de 100 milioane de euro. Moldova este parte a unui grup de 10 țări căreia UE i-a acordat asistența macrofinanciară.Pentru Moldova asta înseamnă două tranșe a câte un miliard de lei. Prima a fost plătită anul trecut și a doua trebuie să fie plătită anul acesta, cu condiția îndeplinirii unor reforme care au fost stabilite împreună, în momentul negocierii acestui memoriandum. Ele trebuie să fie îndeplinite pentru a veni și a doua tranșă. După asta, sunt bani care au fost acordați prin inițiativa regională pentru parteneriatul estic și aici vorbim despe 30 de milioane de euro pentru susținerea necesităților ce țin de sănătate, implementată de OMS și 700 de milioane de euro pentru companii,ceea ce înseamnă linii de credit, garanții pentru credite, ca oamenii să poată să-și ia bani din bancă pentru finanțare și supravețuire în perioada acestei pandemii, pentru păstrarea locurile de muncă și achitarea salariilor. În același timp, a rămas deschisă piața europeană și exportul continuă.S-a văzut clar, că acordul de liber schimb este un instrument potrivit pentru păstrarea exporturilor și asta înseamnă producția companiilor din Republica Moldova. Noi continuăm această formă de susținere.Doamna președinte Maia Sandu a semnat recent un contract de reziliență pentru încă 300 de milionae de lei. Acum va fi vorba și despre plățile unor alte programe, precum reforma poliției, asta înseamnă suport bugetar, care încă a mai rămas și este vorba deja și despre programe anuale, care în  fiecare an se implementează și se agreează. 

 

REPORTER: Uniunea Europeană va oferi asistență financiară în valoare de până la 770.000 mii de euro pentru dezvoltarea sectorului privat din orașele Cahul și Ungheni. Este vorba despre un program amplu de granturi destinat întreprinderilor existente, startup-urilor și inițiativelor de antreprenoriat social. De ce au fost alese anume aceste două orașe ?

PETER MICHALKO: Nu este vorba doar despre Ungheni și Cahul și nu este vorba doar de această sumă. Aceasta este doar una dintre inițiative. Ungheniul și Cahulul fac parte din proiectul nostru în regiunile cheie. Cele două orașe au fost identificate drept orașe care pot veni cu un impuls pentru dezvolatarea regiunilor mai largi. Noi vom continua aceste inițiative și pentru alte regiuni. Spre exemplu, recent, Edineț a primit un proiect destul de mare, de aproape 90 de milioane de lei, prin platforma Primarii pentru economie. Avem și foarte multe programe care sunt oferite companiilor mici și mijlocii. Deja am pomenit despre liniile de credit, Livada Moldovei este cea mai cunoscută, dar sunt mult mai multe care s-au dezvoltat cu susținerea Băncii Europene de Investiții. Sunt programe de granturi pentru start-upuri pentru afacerile noi, dar sunt și proiecte care susțin și firmele care sunt potențiali exportatori, pentru ca ulterior, aceștea să poată ajunge pe piața Uniunii Europene și să-și vândă produsele.

 

REPORTER: Sondajele arată că de la semnarea Acordului de Liber Schimb și ridicarea regimului liberalizat de vize, cetățenii noștri au mers tot mai des în Uniunea Europeană, fie la muncă, fie la odihnă sau cu alte treburi. Acest lucru a fost realizat grație unor reforme pe care le-a implementat Republica Moldova în acea perioadă. Atunci, am mai fost numiți și ”poveste de succes” a parteneriatului estic, iar unii experți ne-au prorocit că în 2020 am putea depune o cerere de preaderare. Ei bine, realitatea acum e alta, când și cum am putea face parte din familia europeană?

PETER MICHALKO: Este adevărat că Republica Moldova a fost un exemplu pentru alte țări, în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor pentru Acordul de Asociere, pentru Acordul de Liber Schimb, pentru regimul fără vize. Este păcat că, ulterior, a venit o perioadă dificilă și negativă, care a inclus frauda bancară, cazuri de corupție și influența structurilor oligarhice și de corupție asupra politicii, care nu au permis continuarea reformelor. Este important ca acest proces de reforme și lupta decisivă împotriva corupției să continuie. Acum, Republica Moldova se află în stadiul de îndeplinire a Acordului de Asociere. Este important ca aceste reforme, al căror obiectiv este atingerea standartelor europene, să fie realizate și să fie folosit și potențialul care este în Acordul de Liber Schimb. De exemplu, am putea să atragem mulți investitori, doar că lipsesc condițiile, inclusiv statul de drept și justiția, care trebuie să funcționeze corect. Ați văzut că mai multe țări UE au trecut etapa Acordului de Asociere. Asta este acum și situația în care se află Republica Moldova. Pentru oameni, trebuie să aducem standarte mai bune viață. Ambițiile și alegerea R.Moldova pentru UE a fost recunoscută, iar aceasta este a două treaptă din Acordul de Asociere pe care l-am semnat împreună.

 

REPORTER: Reforma justiției este o problemă ardentă în țara noastră, or, din cauza injustiției mulți busnessmani străini  evită să investească. Știu că și Dumneavoastră v-ați expus părerea de câteva ori. Cum stau lucrurile acum? 

PETER MICHALKO: Lucrurile nu s-au mișcat, sperăm că vom vedea un progres real în această privință. Este vorba și despre reforma propriuzisă, asta înseamnă măsuri pentru asigurare prin evaluarea oamenilor din sectorul justiției. Sistemul justiției include și judecătorii și procurorii, dar și structurile de drept. Sistemul trebuie să lucreze în mod independent, echitabil și transparent, în interesul cetățenilor. Cetățenii trebuie să fie siguri că sunt egali în fața legii. Pe de altă parte, asta ar însemna că oamenii care au ținut captivată justiția moldovenească, capturată de interesele politice și economice, nu vor mai avea loc în viitorul sistem. Este greu ca reforma să fie credibilă, atâta timp cât oamenii cu probleme de integritate se întorc în sistem și sunt promovați. Iar cei care sunt integri și sunt onești, nu au șanse. 

 

REPORTER: De câte ori a cerut ajutor Chișinăul de la UE,ajutor cu privire la recuperarea miliardului furat din sistemul bancar? Bineînțeles, dacă au fost astfel de solicitări și când?

PETER MICHALKO: Cooperarea internațională în cazurile criminale și în investigații are mecanisme foarte bine puse la punct. Republica Moldova poate beneficia de ele, este vorba despre lucruri și pași care trebuie făcuți de către instituțiile Republicii Moldova, în primul rând de către Procuratură. Uniunea Europeană, prin structura Eurojust, a fost gata mereu și a susținut aceste demersuri de fiecare dată când au fost făcute. Totul depinde de activitatea instituțiilor de drept.

 

REPORTER: UE e gata să ofere suport bugetar Republicii Moldova acum, ca apoi,  o  parte din el să meargă la acoperirea costurilor pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate?

PETER MICHALKO: Suport bugetar sau asistență macro financiară este oferită și este de competența și responsabilitatea Guvernului Republicii Moldova cum vor fi folosiți banii. Ei pot fi folosiți pentru treburi concrete, inclusiv pentru alegeri. Nu este o legătură concretă, sunt bani pentru Guvern. Este important doar să fie îndeplinite reformele care nu sunt complicate. De exemplu, Codul Vamal esta gata încă din vara anului 2020 și nu a fost încă adoptat de către Parlament. Nu se înțelege de ce. Un alt aspect este că nu trebuie să ajungem încă o dată în situația despre care am vorbit, atunci când sunt pierdute milioane, aproape miliarde de lei, numai pentru că nu au fost îndepliniți pașii necesari. Este important ca banii să fie folosiți în interesul oamenilor. Oamenii vor schimbări, vor reforme, vor să fie siguri că aceste schimbări, inclusiv lupta împotriva corupției, vor avea loc. Pentru asta este nevoie de un Parlament nou, ales de către oameni, pentru că cetățenii sunt stăpâni în țara lor și ei vor decide cum arată noul Parlament. Este important ca acesta să fie capabil, în mod credibil să susțină un Guvern care va implementa reformele necesare.

 

REPORTER: Domnule Ambasador, cum stau lucrurile în Republica Moldova la capitolul corupției?

PETER MICHALKO: Lupta împotriva corupției este una dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le îndeplinească autoritățile în mod credibil și real. Imaginați-vă că de la fiecare persoană din Republica Moldova se fură câte 7 000 de lei anual, de la fiecare pensionar, de la copii mici, din buzunarele lor, ei nici măcar nu au încă buzunare, dar deja sunt furați. Pentru o familie de patru membri asta înseamnă 28-30 de mii de lei anual, care ar putea să ajungă în bugetul familiei, iar viața ar putea să fie mult mai bună. Pensionarii ar putea să aibă 7 mii de lei în plus, sau chiar mai mult, iar traiul ar putea fi mult mai bun. Aceștea sunt bani care provin din corupție, din scheme ilegale în sistemul economic, din care profită câțiva oameni, cei care au ținut țara sub control. Autoritățile Republicii Moldova trebuie să facă tot posibilul ca să fie dezrădăcinite schemele de corupție și schemele ilegale care dăunează oamenilor.

 

REPORTER: În luna august vă expiră mandatul de reprezentant al UE în R. Moldova. Care sunt planurile pentru viitor?

PETER MICHALKO: Până în august mai este timp, nu fac încă totalizarea. Planuri pentru continuarea carierei profesionale sunt și despre ele vom vorbi la un moment respectiv.

 

CITIȚI ȘI...

Lasa un comentariu

26 comments

Gdbexj 13 mai 2023 - 19:22

buy cialis 20mg online order tadalafil 20mg without prescription buy erectile dysfunction pills

Răspuns
Neottx 14 mai 2023 - 00:23

buy cialis 5mg without prescription order tadalafil sale buy ed pills

Răspuns
Zwiurr 20 mai 2023 - 11:19

buy accutane without a prescription buy amoxicillin generic how to buy azithromycin

Răspuns
Oxplnp 20 mai 2023 - 14:43

buy accutane 10mg pill buy amoxicillin 500mg for sale purchase zithromax online

Răspuns
Umgrgg 22 mai 2023 - 01:18

buy azipro pill brand azipro neurontin 600mg pills

Răspuns
Licfmw 22 mai 2023 - 05:20

azithromycin 250mg drug generic azithromycin 250mg neurontin 800mg ca

Răspuns
Beklpr 23 mai 2023 - 21:43

furosemide 40mg cost order furosemide 40mg pills albuterol 2mg cheap

Răspuns
Pjdkfd 24 mai 2023 - 01:34

buy furosemide sale diuretic order furosemide 100mg pills order generic ventolin 2mg

Răspuns
Vllwlo 25 mai 2023 - 15:12

levitra buy online vardenafil 20mg without prescription plaquenil online buy

Răspuns
Zptcsl 25 mai 2023 - 19:07

buy vardenafil 10mg online how to buy vardenafil buy plaquenil 200mg for sale

Răspuns
Oomedn 26 mai 2023 - 11:47

ramipril 10mg uk glimepiride us arcoxia brand

Răspuns
Bbdabn 27 mai 2023 - 03:25

ramipril 5mg uk brand ramipril order arcoxia 120mg

Răspuns
Kswaux 27 mai 2023 - 09:16

order vardenafil 10mg pill buy vardenafil no prescription cost hydroxychloroquine 200mg

Răspuns
Tqtewl 27 mai 2023 - 12:22

levitra sale buy hydroxychloroquine 400mg pill hydroxychloroquine pills

Răspuns
Vdmwkh 28 mai 2023 - 05:36

order asacol 800mg online cheap purchase avapro online buy avapro 150mg sale

Răspuns
Wxvthm 28 mai 2023 - 20:58

order generic mesalamine 800mg order azelastine 10 ml without prescription buy avapro 300mg online cheap

Răspuns
Kyatds 29 mai 2023 - 02:38

buy olmesartan generic buy divalproex no prescription cost depakote 500mg

Răspuns
Ckvfvg 29 mai 2023 - 05:46

buy benicar no prescription olmesartan 20mg for sale how to get depakote without a prescription

Răspuns
Ghrmgp 29 mai 2023 - 15:15

order temovate sale buspirone 10mg uk cordarone online order

Răspuns
Wpawss 29 mai 2023 - 18:51

buy generic temovate online temovate medication amiodarone price

Răspuns
Tzhlnr 31 mai 2023 - 09:34

purchase coreg pills cenforce sale chloroquine ca

Răspuns
Ujcmut 31 mai 2023 - 12:06

buy diamox 250mg sale imuran 50mg pill oral azathioprine

Răspuns
Dkteto 31 mai 2023 - 13:06

buy carvedilol sale chloroquine 250mg usa aralen 250mg uk

Răspuns
Qwzuhx 31 mai 2023 - 22:56

diamox 250 mg cheap oral azathioprine 50mg order imuran 25mg for sale

Răspuns
Emxysy 1 iunie 2023 - 21:48

digoxin for sale order digoxin 250 mg sale cheap molnunat 200mg

Răspuns
mp3juices 1 iunie 2023 - 23:26

Keep this going please, great job!

Feel free to surf to my website : free mp3 download

Răspuns