Cum să pui cătușele pe o țară…

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anul 2013 a fost un an crucial pentru Moldova. Anume atunci, de fapt, a fost dus la bun sfîrşit procesul de capturare a statului şi de concentrare a întregii puteri reale în mîinile unui singur om.

Omorul colectiv al omului de afaceri Sorin Paciu, comis de demnitarii statului din partea PL şi PDM, în timpul „vînătorii regale”, a explodat  întreg sistemul politic al ţării. Procuratura Generală, SIS, CNA au ascuns obraznic faptul comiterii omorului.

Sub presiunea societăţii, Vlad Filat a decis să ridice sabia războiului împotriva lui Vlad Plahotniuc.

Dar, foarte rapid, va regreta. Imediat au urmat demisiile procurorului general V. Zubco şi a vice-preşedintelui parlamentului Plahotniuc, căderea Guvernului Filat, a preşedintelui Parlamentului M. Lupu, şi în final, destrămarea AIE-2. Alianţa temporară PLDM-PCRM, în aparență orientată spre eliberarea ţării de sub dominaţia oligarhilor, s-a destrămat în scurt timp. V. Voronin, atunci cînd veni vorba despre acţiuni reale împotriva „păpuşarului”, a preferat să se retragă.

Chipurile, unde să ne grăbim? Trebuie să stăm, să chibzuim, să analizăm…

Ceva maia tîrziu, apreciind rezultatele tenderelor cîştigate de companiile aparţinînd fiului liderului PCRM, a devenit limpede motivul pentru care bătrînul comunist a decis să-şi tempereze elanul de luptă.

Croşeul „păpuşarului”

Pauza de două săptămîni luată de Voronin a însemnat în realitate o cedare de aşi.

În acest răstimp „păpuşarul” a reuşit să-i bage în sperieţi prin dosare penale pe mai mulţi lideri ai PLDM. E. Bănăruc, A. Negruţa, N. Juravschi, A. Usatîi (3), V. Filat (4) — dosarele penale nu au întîrziat a-şi face efectul. Şeful fiscului N. Vicol a fost arestat. Motivul real al arestului l-a constituit intenţia lui Vicol de a se băga cu controale în feuda „păpuşarului” – „Metalferos”. Aici, chiar la prima verificare, el ar fi depistat schema de eschivare de la achitarea impozitelor în sumă de 711 mln. lei. Şi asta e suma doar pentru un sigur an! „Păpuşarul” nu putea ierta aşa ceva. Materialele verificării imediat au fost preluate de Procuratura Generală.

La 22 aprilie, „păpuşarul” i-a aplicat lui Filat o lovitură mortală: CC i-a interzis pe viaţă să ocupe funcţia de prim-ministru!

Totuşi, Filat era strivit nu doar de procurorul general, de CC sau de miniştrii speriaţi din PLDM. Dirk Schuebel, clientul fidel al clubului „Nobil” şi tot el ambasadorul delegaţiei UE, îl convingea personal pe liderul PLDM să renunţe la alegeri anticipate. Argumentele invocate erau  dezarmant de „pertinente” şi „delicate”: vor veni la putere comuniştii, nu va fi semnat Acordul de Asociere şi tu vei deveni un proscris pentru Europa.

Însuşi „păpuşarul”, în timpul întrevederilor personale cu Filat, îi flutura cu un fel de acord privind alianţa de centru-stînga dintre PCRM şi PDM. Documentul, dacă e să-i dăm crezare lui Filat, avea semnătura consistentă a lui V. Voronin. Aluzia era evidentă: ce-ți faci de cap, Vlad? Voronin te-a trădat! “Mladocomuniştii” nu controlează situaţia. În curînd, ei vor fi fugăriți din partid ca nişte cîini turbaţi. Toate-s rînduite. Hai să ne înţelegem.

Prețul trădării

Astăzi, este uşor să explicăm comportamentul straniu al lui Voronin din mai 2013. Totuşi, atunci, nimeni nu ştia şi nici nu credea că din 2008 şi pînă în 2011 toată mass-media PCRM-ului era finanţată personal de Plahotniuc. În acest context, te apucă groaza cînd vezi cum astăzi unii foşti „ziarişti roşii” duc o „luptă” înverşunată cu propriul sponsor.

„Moldtelecom” în perioada 2009–2012, prefera să colaboreze strîns cu „Moldconstruct Market”, acolo unde Oleg Voronin activa în calitate de “simplu economist”. În acea perioadă, „Moldtelecom” a achiziţionat servicii şi echipamente dubioase în sumă de un miliard de lei.

În 2014–2015, veniturile „Fincombank”-a lui Oleg Voronin au crescut simţitor.

Compania azeră “EVRASCON”, care are legături cu ginerele lui Voronin, a cîştigat tenderul pentru construcția unui drum în sumă de 23 mln. euro.

În 2011–2013, PCRM sau mai precis aripa sa oligarhică, a colaborat activ cu oligarhul.

Şi, deoarece oligarhului nu-i prea venea bine să compromită activitatea Guvernului Filat, acest lucru îl făceau Reşetnicov, Sîrbu etc. Aceşti domni depuneau des sesizări la CC pentru a bloca orice iniţiative ale Guvernului (de exemplu, legea cu privire la institutele financiare menită să contribuie la combaterea atacurilor raider (2011).

Zagorodnîi era conducătorul comisiei „pentru investigarea circumstanţelor de la „vînătoarea regală”, iar activitatea acestei comisii s-a finalizat anume aşa cum se aşteptau de la ea oligarhii:  printr-un fîs! Acest lucru s-a produs în toiul „luptei” duse de PCRM împotriva “păpuşarului”!

Reidman a condus comisia BEM, care a propus naţionalizarea, iar în caz de eşec, privatizarea BEM-ului. Şi dacă însăşi opoziţia face astfel de propuneri, vă daţi bine seama, nu ai ce-i face. Oligarhii anume aşa şi au procedat!

Legăturile PL-PDM nu au fost mai puţin trainice. În acea perioadă, o astfel de realitate părea absurdă, chiar dacă umila voastră slugă a scris despre aceasta deja la începutul anului 2011. Încă în anul 2009, în timpul alegerilor parlamentare, PL a beneficiat de susţinere financiară din partea lui Vlad Plahotniuc. Iar în 2009, Plahotniuc a încercat să-l propulseze pe cota PL-ului pentru funcţia de preşedinte a Băncii Naţionale pe Corneliu Ghimpu, încă un nepot de-al lui Ghimpu, vice-preşedintele „Victoriabank”. Mama lui Dorin Chirtoacă, Valentina Chirtoacă, activează în calitate de economist în aceeaşi “Victoriabank”, iar consoarta lui Mihai Ghimpu este şefă de direcţie în cadrul Ministerului Culturii, controlat de PDM.

La rîndul lui, Mihai Ghimpu a transmis în arendă companiei „Petrom”, controlate de Vladimir Plahotniuc, reţeaua de benzinării „EUROSIM”.

Asltfel spus, între „păpuşar” pe de o parte, şi Voronin plus Ghimpu pe de altă parte, au existat legături de afaceri solide cu… “tentă de rudenie”.

Voronin, se pare, nu mai putea nici într-o ecuație să pornească deschis împotriva „păpuşarului”, or asta ar fi însemnat să declanșeze lupta împotriva businessului propriului fiu.

Sărutul lui Iuda

Filat nici nu bănuia că mai mulţi dintre camarazii săi au trecut demult în slujba „păpuşarului”. Cineva a făcut-o în urma şantajului, cineva – de dragul banilor („păpuşarul” era darnic spre deosebire de liderul PLDM), iar unii – din cauza orgoliului afectat.

Cît despre unii consilieri, aceştia erau pur şi simplu nişte simpli spioni. Judecaţi şi dvs.

Consilierul Dan Diviricean deja în anul 2013, a trecut în tabăra „păpuşarului”.

Un alt consilier pe nume Renato Usatîi a fost, se pare infiltrat cu măiestrie de către „păpuşar” în anturajul lui Filat. Mai tîrziu, la fel cum au procedat şi alţi indivizi, el l-a trădat pe Filat. Un fapt interesant: deja de trei ani de zile, acest “luptător” pentru drepturile oligarhilor găseşte materiale compromiţătoare doar împotriva lui Filat şi nicidecum nu poate găsi măcar unul împotriva “păpuşarului”. Şi atunci, şi acum nimeni nu a riscat să creadă că Usatîi îşi avea oficiul la „Nobil”, că toate materialele compromiţătoare împotriva lui Filat îi sînt oferite de  CNA şi SIS-ul “păpuşarului”, că el a fost deseori instructat de finul “păpuşarului”, Dorin Damir, că oamenii oligarhului mişună în cruce în anturajul lui Usatîi (A. Jizdan — ministrul de Interne, A. Pînzari – şeful IGP, V. Vizant  — directorul “Poşta Moldovei”, G. Călin – ziarist).

Ulterior, Usatîi va înfige cuţitul trădării în spatele lui Dodon şi al lui Năstase.

Deputatul din PLDM, V. Nagacevschi, a devenit avocatul „păpuşarului”.

Vice-preşedintele PLDM, M. Godea, după ce a părăsit partidul, a devenit consilierul lui… Pavel Filip (partenerul de afaceri al lui Plahotniuc).

Un alt vice-preşedinte, Alexandru Tănase, i-a interzis lui Filat pe viaţă să ocupe postul de prim-ministru. Despre transformarea sa într-un lacheu supus al oligarhului nici nu mai are rost să pomenim. Cel de-al treilea vice-preşedinte al PLDM, Iurie Leancă, i-a exclus în septembrie, 2014, din lista de partid pe toţi criticii „păpuşarului” (Efrim, Butmalai, Recean), a divizat partidul şi acum depune mărturii la judecată împotriva lui Filat!

Şeful vămii, Tudor Baliţchi, persoana cea mai apropiată a lui Filat, activează în calitate de manager într-o firmă a lui Ilan Şor. Anume acel Şor, care a depus un denunţ şi a servit drept temei pentru arestarea lui  Filat! Cîte nu vei face de dragul celor 30 de arginţi!

Respectiv, fiecare pas al lui Filat era monitorizat, fiecare discuţie era înregistrată. Mai mulţi consilieri, colaboratori ai vămii, fiscului şi, principalul, ai MAI ofereau regulat informaţii despre Filat oponentului acestuia. Un lucru nu l-a priceput Filat şi anume că, în anul 2009, deja a fost constituit sistemul. Şi acest sistem îi servea „păpuşarului” indiferent de entitatea care controla cutare sau cutare minister. De aceea, atunci cînd Filat a pornit războiul împotriva lui Plahotniuc, el deja era condamnat. Totuşi, poate, ţara avea şi atunci o şansă la supravieţuire să nu fi fost Filat atît de fricos, iar Voronin atît de avid…

 Cît costă luciul european?

În ianuarie-mai, 2013, datorită isteriei mediatice organizate de cinci posturi TV, s-a reuşit a-i convinge pe majoritatea cetăţenilor că principalul corupţionist este nu „păpuşarul”, ci V. Filat care a încumetat să-l provoace. Strîns la perete, distrus psihologic, Filat a fost nevoit să-şi ceară public scuze de la „păpuşar”, iar mai apoi să încheie cu el o înţelegere mafiotă.

Noua alianţă a inclus PLDM, PDM şi PLM (Ghimpu atunci a fost aruncat din coaliţie, înainte de asta PL fiind scindat).

Noul acord AIE a fost unul mafiot în esenţa sa: el interzicea criticarea partenerilor şi informarea publicului larg despre contradicţiile interne existente!

La 30 mai 2013, de fapt s-a produs o lovitură de stat. Iurie Leancă devine prim-ministru, Igor Corman – preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu, finul „păpuşarului” se face vice-preşedinte al Parlamentului. Întreaga putere de stat se concentrează în mîinile unei singure persoane, centrul puterii se deplasează la GBC.

Apropo, la 17 mai 2013, CNA a scos „din mîinecă” cartea penală împotriva lui Leancă privind cele 60 de automobile cu numere diplomatice de la Ambasada RM în Rusia. Acest lucru s-a produs exact cu două săptămîini pînă la numirea sa în funcţia de prim-ministru! Acum vă daţi seama de ce Leancă a început să-l urască atît de mult pe Filat şi de ce s-a înamorat atît de mult de „păpuşar”?

Probabil, fundamentul consensului celor doi Vlazi la constituit partajarea activelor strategice de stat. Fiind distrus, Filat a acceptat această pomană din partea „păpuşarului” mai ca ultima sa şansă!

Totuşi, pentru înfăptuirea furtului secolului era nevoie de a numi oameni de încredere în conducerea agenţiilor-cheie. O parte dintre aceştia avea menirea să confere un luciu european noii puteri, alţii aveau sarcina să asigure operaţiunea de sustragere a miliardului.

Astfel, procuror general a fost numit cunoscutul expert, Corneliu Gurin, vice-director al CNA — expert în combaterea corupţiei, Cristina Ţărnă, director CNPF — Artur Gherman (soţul Nataliei Gherman). În iulie 2013, Parlamentul a ales doi vice-guvernatori ai BNM: Ion Sturza şi Aureliu Cincilei (Ema Tăbîrţa a fost aleasă în 2008, iar Marin Moloşag  — în 2009). Iar funcţia de supraveghetor al sistemului financiar i-a revenit lui Anatol Arapu (14 august).

Şi aici, V.Negruţa şi V.Bodiul, înţelegînd ce întorsătură iau lucrurile, au demisionat în regim de urgență…

Bogdan Țîrdea


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...