Ashton: Rusia să înceteze tentativele de destabilizare a Ucrainei

by Genko Genko

Uniunea Europeană a somat duminică Rusia să înceteze orice tentativă de destabilizare în Ucraina și a invitat autoritățile ucrainene să continue să dea dovadă de reținere în operațiunile ce vizează restabilirea autorității lor.

Reprezentanta diplomației europene Catherine Ashton s-a declarat, într-un comunicat, ”îngrijorată serios de acțiunile întreprinse de bărbați înarmați și de grupări separatiste în diverse orașe din estul Ucrainei”.

Citește și: Europa acuză Rusia de implicare în evenimentele din Ucraina și se teme de o nouă invazie

Pe de altă parte, Catherine Ashton a invitat din nou Rusia să ”respecte integritatea teritorială a țării”, să ”își retragă trupele comasate în apropiere de frontieră și să înceteze orice operațiune vizând destabilizarea Ucrainei”. În același timp, reprezentanta diplomației UE a invitat autoritățile ucrainene ”să continue să dea dovadă de reținere în operațiunile întreprinse pentru a-și restabili autoritatea”.

Citește și: Donald Tusk: Putin va înainta atât cât îi va permite Ucraina

Catherine Ashton și-a exprimat speranța că reuniunea prevăzută la 17 aprilie la Geneva cu secretarul de stat american John Kerry și miniștrii afacerilor externe rus Serghei Lavrov și respectiv ucrainean Andri Deșcița va permite stabilizarea situației.

Amintim că miniștrii de externe ai UE se reunesc luni în Luxemburg pentru a decide dacă se impun noi acțiuni în urma recrudescenței de tensiuni în Ucraina și să evalueze consecințele amenințării Rusiei de a sista livrările de gaze către Ucraina

CITIȚI ȘI...