Washingtonul a început aplicarea acordului nuclear cu Iranul

by Genko Genko

Administrația americană a început oficial joi aplicarea acordului istoric încheiat în iulie între marile puteri și Iran în domeniul nuclear, după ce a depășit obstacolul legislativ din Congresul SUA.

În mod simbolic, secretarul de stat John Kerry, unul din artizanii compromisului internațional la care s-a ajuns la Viena la 14 iulie, a anunțat într-un comunicat numirea unui coordonator șef pentru punerea în aplicare a acordului, în persoana ambasadorului Stephen Mull.

Simultan, președintele Barack Obama s-a deplasat în cursul serii la Departamentul de Stat pentru o recepție organizată de John Kerry pentru echipa americană de negociatori în acest dosar, după cum a indicat Casa Albă, potrivit AFP.

Ziua de 17 septembrie era data limită la care Congresul american, controlat de republicani, trebuia să-și dea avizul în privința acordului semnat de administrația democrată, alături de alte cinci mari puteri (Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania), cu Iranul.

Dar obstacolul din Congres a fost depășit acum o săptămână, înainte de expirarea perioadei de 60 de zile care s-a întins de la 14 iulie la 17 septembrie.

La 10 septembrie, 42 de senatori (din cei 100 ai camerei), toți democrați, au blocat o rezoluție a majorității republicane care l-ar fi împiedicat pe președintele Obama să suspende sancțiunile Washingtonului împotriva Teheranului.

A doua zi, Camera Reprezentanților a respins acordul cu Iranul, un vot fără efect însă, întrucât republicanii pierduseră înainte în Senat. Obama a salutat această victorie și a anunțat că acordul va fi pus în aplicare.

Textul acordului de la Viena încheiat între Teheran și cele șase mari puteri prevede o ridicare progresivă și condiționată a sancțiunilor impuse Iranului din 2006, în schimbul garanțiilor că această țară nu va dezvolta arma atomică.

CITIȚI ȘI...