Ungaria vrea să construiască un gard metalic şi la frontiera cu România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ungaria a decis pregătirea de planuri pentru construirea unui gard metalic pe un segment al frontierei cu România, în contextul crizei imigranţilor, afirmă ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

„Măsură este necesară pentru că traficanţii de persoane care tranzitează Serbia îşi schimbă rutele, existând probabilitatea să se îndrepte spre România”, a explicat şeful diplomaţiei ungare.

„Gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România”, a explicat Szijjarto.

La sfârşitul lunii august, presa relata că imigranţii extracomunitari care tranzitează teritoriul sârb în drumul spre Uniunea Europeană încercau să ocolească gardul construit de autorităţile ungare prin capătul estic al acestuia, la frontieră comună dintre Serbia, Ungaria şi România. Zeci de imigranţi fuseseră observaţi la capătul estic al gardului metalic pe care Ungaria îl construieşte de-a lungul întregii frontiere cu Serbia. Gardul începe în zona localităţii ungare Kubekhaza, situată la frontiera cu România şi cu Serbia.

Presa consideră că Ungaria nu poate construi gard şi pe frontiera cu România, dat fiind că măsura ar intra în contradicţie cu reglementările Uniunii Europene.

În acest context, imigranţii extracomunitari au descoperit că pot ocoli gardul prin zona localităţilor Majdan/Rade (Serbia) – Beba Veche (Timiş, România) – Kubekhaza (Ungaria).

„Ungaria se închide într-un ghetou”, acuză Robert Molnar, primarul localităţii ungare Kubekhaza, citat de site-ul de ştiri italian IlPiccolo.it, care a realizat un reportaj în zonă. „Prin construirea acestui gard, Ungaria transmite întregii lumi: nu ne interesaţi, nu suntem curioşi”, afirmă primarul neafiliat niciunui partid politic.

Guvernul Ungariei a alocat 22,2 miliarde de forinţi (71,8 milioane de euro) pentru construirea unui controversat gard metalic la frontiera cu Serbia, pe o distanţă de 175 de kilometri, şi pentru centre speciale necesare cazării imigranţilor. Iniţiativa gardului este criticată de Uniunea Europeană şi de Serbia.

În cursul anului 2015, în Ungaria au pătruns peste 200.000 de imigranţi extracomunitari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...