Un război care durează de 50 de ani s-ar putea încheia în 6 luni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos şi comandantul grupării rebele FARC au convenit, miercuri, să pună capăt războiului ce durează deja de 50 de ani în următoarele şase luni. Cei doi şi-au confirmat înţelegerea cu o strângere de mână.

Santos şi liderul FARC Rodrigo Londono, cunoscut sub numele de Timochenko, au mai convenit că luptătorii de gherilă îşi vor depune armele în decurs de 60 de zile de la semnarea înţelegerii, care are termenul limită oficial de 23 martie 2016, scrie Reuters.

Dacă iniţiativa de pace are succes, va pune capăt unui conflict în cursul căruia au murit 220.000 de persoane şi milioane de oameni au rămas fără case.

O pace durabilă ar reprezenta un avans important pentru una dintre economiile emergente ale Americii Latine şi ar putea da o lovitură traficului de droguri, în condiţiile în care unele unităţi FARC au format o alianţă cu cartelurile drogurilor, pe care le protejează în schimbul banilor.

Guvernul şi rebelii negociază la Havana de aproape trei ani, însă aceasta este prima dată când Santos a venit în Cuba şi s-a întâlnit cu Timochenko. „Nu vom eşua (…) A venit momentul pentru pace”, a afirmat acesta.

Preşedintele cubanez Raul Castro, care a asistat la strângerea de mână ce a parafat înţelegerea, şi-a alăturat şi el mâinile celor doi.

Cele două părţi au mai convenit să creeze tribunale speciale pentru a judeca foştii combatanţi. În plus, amnistia va exclude pe cei vinovaţi de crime de război sau crime împotriva umanităţii şi va oferi compensaţii victimelor. Justiţia se va aplica nu numai luptătorilor FARC, ci şi trupelor guvernamentale şi grupărilor paramilitare de dreapta, care au pus mâna pe arme împotriva latifundiarilor bogaţi sau pentru a se răzbuna pe FARC.

Timochenko a repetat că rebelii îşi doresc un armistiţiu bilateral şi că sunt pregătiţi pentru un acord de pace înainte de termenul limită de şase luni. „Nu vrem ca nimic să stea în calea acestei dorinţe arzătoare de pace şi sperăm că se va forma într-o îmbrăţişare reconciliatoare”.

Observatorii apreciază că reconstrucţia păcii în Columbia va dura ani buni. Principala dificultate va fi demobilizarea rebelilor care au continuat să se lupte în pofida negocierilor de pace. De îndată ce se ajunge la un acord, textul va fi supus votului columbienilor.

Gruparea insurgentă mai are aproximativ 8.000 de combatanţi, un număr mai mic decât maximul istoric de 17.000 şi este considerată grupare teroristă de către UE şi SUA.

FARC s-a născut dintr-o mişcare ţărănească de inspiraţie marxistă ce solicita reforma agrară în anii ’60 şi s-a luptat cu guvernele ţării.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...