UE va putea suspenda regimul fără vize ca urmare a anulării reformelor în Ucraina

by Genko Genko

Introducând noua siguranță pentru regimul fără vize, UE și-a oferit posibilitatea de a-l suspenda în cazul în care o țara renunță la reforme, scrie „Adevărul european”.

„Mulți deputați (din tarile candidate) încă visează despre cum să facă un pas înapoi chiar a doua zi după liberalizarea vizelor. Pentru ei principala știre este că nu vor putea uita de angajamentele asumate”, se arată în articol.

Conform documentului, Comisia Europeana va monitoriza punerea în aplicare a obligațiilor acelor țări, ai căror resortisanți sunt scutiți de obligativitatea vizei, ca urmare a finalizării cu succes a dialogului privind liberalizarea regimului de vize.

„În termen de 7 ani de la intrarea în vigoare a liberalizării vizelor, Comisia raportează în mod regulat către Parlamentul European și Consiliu – cel puțin o dată pe an, sau de câte ori CE consideră un astfel de raport necesar, sau în cazul în care Parlamentul European sau Consiliul UE va solicita”, se spune în document.

Dacă într-o zi, Rada Suprema va modifica declarația electronică, sau va anula regula privind interzicerea discriminării și altele asemenea, UE va fi obligata să înceapă procedura de suspendare a regimului fara vize.

În același timp, în cazul Ucrainei, atenția se va concentra și pe monitorizarea reformelor în special în domeniul combaterii corupției.

Parlamentul European va vota în favoarea acestui mecanism de suspendare a regimului fără vize joi, 15 decembrie.

Săptămâna trecută, Comitetul Reprezentanților Permanenți al UE (Coreper) a aprobat, în numele Consiliului UE, un text negociat cu Parlamentul European cu privire la mecanismul de suspendare a regimului fără vize, fără de care este imposibila liberalizarea vizelor pentru Ucraina.

CITIȚI ȘI...