Decizie în premieră a unui tribunal australian; Peste 60 de site-uri de descărcări ilegale, blocate

by Genko Genko

Peste 60 de site-uri dedicate descărcărilor ilegale de filme și seriale de televiziune vor fi blocate în Australia, a decis joi Tribunalul federal, într-o victorie de referință a furnizorilor de conținut, relatează Reuters.

Foxtel, compania locală de cablu TV a News Corp și proprietarul de săli de cinema Village Roadshow Ltd au câștigat procesul în instanță, iar verdictul le impune providerilor de internet precum Telstra Corporation Limited, Optus și TPG să blocheze accesul la peste 60 de site-uri de file-sharing, folosite de foarte mulți internauți pentru a descărca seriale precum Game of Thrones.

Verdictul — primul în baza recent amendatei legi a copyright-ului — va limita drastic descărcările ilegale într-o țară în care peste o treime dintre adulți recunosc că „fură” conținut online.

„Acest verdict este un pas major în direcția combaterii pirateriei și a educării publicului că accesarea de conținuturi prin intermediul acestor site-uri nu este OK, este de fapt furt”, a declarat CEO-ul Foxtel, Peter Tonagh.

În ciuda populației sale relativ reduse, Australia este a doua țară din lume în ceea ce privește frecvența descărcărilor ilegale, potrivit unui raport al firmei de contabilitate EY, ceea ce le provoacă furnizorilor de conținut pierderi de milioane de dolari.

Până în prezent, tribunalele australiene nu s-au amestecat aproape deloc în combaterea pirateriei pe internet, refuzând inclusiv să permită caselor producătoare să-i amendeze pe oamenii suspectați că le fură conținutul.

Parlamentul australian a amendat însă anul trecut o lege pentru a combate descărcările ilegale, iar Foxtel și Village Roadshow s-au folosit de această bază legală pentru a cere blocarea accesului la site-uri precum Pirate Bay, Torrentz și TorrentHound.

„Conținutul nu va fi blocat, ci pur și simplu nu va fi disponibil pe site-urile de descărcări ilegale”, a declarat Michael Fraser, profesor de drept în cadrul Universității tehnologice din Sydney și președinte al Consiliului australian pentru proprietate intelectuală.

Furnizorii de internet au la dispoziție 15 zile pentru a aplica decizia tribunalului.

CITIȚI ȘI...