Topul țărilor cu cea mai educată populație; Marea surpriză e pe primul loc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a stabilit care sunt țările cu cei mai educați cetățeni din întreaga lume. Dacă țări precum Canada, SUA, Israel sau Japonia se regăsesc pe listă, marea surpriză este chiar primul loc – Rusia.

Mai mult de jumătate dintre adulții ruși aveau cel puțin o diplomă de instituție universitară sau postliceală, în anul 2012, echivalentul diplomei de licență, mai mult decât în orice altă țară, potrivit 24/7 Wall Street.

La polul opus, mai puțin de 4 la sută dintre chinezi se puteau lauda cu o asemenea performanță, în anul 2012, mai puțin decât în orice altă țară.

Cetățenii cei mai educați tind să fie în țări unde cheltuielile pentru studiile superioare sunt cele mai ridicate. Cea mai mare sumă din lume, de departe, se alocă în Statele Unite – peste 26.000 de dolari pentru fiecare student.

În schimb, în două țări prezente în top 10, Rusia și Coreea de Sud, se cheltuie mai puțin de 10.000 de dolari pe studiile superioare pentru fiecare student, la nivelul din anul 2011, însă aceste țări au printre cele mai educate populații.

Astfel, liderul acestei liste, Rusia, se lauda cu 53,5 la sută din populația adultă cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, având educație postliceală sau universitară, însă cu mai puțin de 7.500 de dolari alocați fiecărui student, cel mai scăzut nivel dintre primele 10 tari.

Pe locul doi se află Canada, țara în care 52,6 la sută din populația adultă se laudă cu studii superioare, cheltuielile pentru fiecare student fiind însă de peste 23.000 de dolari, al doilea loc după SUA.

Rusia și Canada sunt singurele țări care depășesc pragul de 50 la suta, pe locul trei aflându-se Japonia, cu 46,6 la sută din populația țării având studii dincolo de liceu. Israel se află, pe locul patru, la foarte mică distanță de Japonia. Statele Unite, Coreea de Sud, Australia, Marea Britanie, Noua Zeelanda și Irlanda sunt celelalte țări din acest top 10.

Față de un top similar, din urma cu doi ani, se observă că, cu o singură excepție, și anume Rusia, țările sunt aceleași, iar ordinea, în mare, se păstrează. Spre deosebire de septembrie 2012, însă, Finlanda a ieșit din acest top.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...