Topul ţărilor care au investit cei mai mulţi bani în armament în 2016: UE – în creştere, Rusia – în scădere

by Genko Genko

Bugetele destinate apărării au crescut puternic în 2016, atingând 1.570 de miliarde de dolari, potrivit raportului anual al societăţii de expertiză militară Jane’s.

Ţările baltice şi Asia au înregistrat cele mai mari creşteri, în timp ce restul Europei şi Statele Unite au avut parte de creşteri uşoare.

Rusia a ieşit din top 5, fiind întrecută de Arabia Saudită şi India şi urmată la mică distanţă de Franţa.

După zece ani de reducere a cheltuielilor militare, 2016 poate marca „începutul unui deceniu de creştere a bugetelor destinate apărării“, scriu experţii de la Jane’s, care trec în revistă 105 ţări ce acoperă 99% din bugetul militar mondial, potrivit adevarul.ro.

În 2016, bugetul total al statelor membre NATO a crescut pentru prima dată din 2010 încoace. Cel mai mult cheltuie pentru apărare Statele Unite, şi anume 622 de miliarde de dolari, sau 40% din bugetul militar mondial.

„Începând din 11 septembrie 2001 şi până acum, Statele Unite au cheltuit peste 9.350 de miliarde de dolari pentru apărare“, precizează raportul Jane’s. De asemenea, noi creşteri uşoare sunt aşteptate după alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite.

Statele Unite sunt urmate de China, care şi-a crescut bugetul apărării pentru 2016 la 191,8 miliarde de dolari. Dacă se va menţine această tendinţă, cheltuielile militare ale Chinei vor ajunge la 233 de miliarde de dolari în 2020, o sumă aproape dublă faţă de cea din 2010 (123 de miliarde de dolari).

Uniunea Europeană, în creştere

Bugetele apărării ale statelor membre UE cresc uşor. Cumulate, cheltuielile militare pe 2016 ale statelor membre UE se ridică la 219 miliarde de dolari, adică aproape o treime din bugetul apărării al Statelor Unite şi puţin peste cel al Chinei. Ţara europeană care cheltuie cel mai mult pentru apărare este Marea Britanie (pe 3, cu 53,8 miliarde de dolari), urmată de Franţa (pe 7, cu 44,3 miliarde de dolari) şi Germania (pe 9, cu 35,8 miliarde de dolari). Estonia, Letonia şi Lituania – trei foste republici sovietice traumatizate de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în martie 2014 – şi-au dublat sumele destinate achiziţiilor de echipamente militare şi vor continua în acelaşi ritm. Dacă cele trei ţări baltice devenite membre UE în 2004 cheltuiau împreună pentru apărare 930 de milioane de dolari în 2005, în 2020 vor avea un buget militar cumulat de 2,1 miliarde de dolari.

În ciuda acestor creşteri uşoare, experţii de la Jane’s estimează că bugetul militar cumulat al Uniunii Europene – inclusiv cu Marea Britanie – va fi mai mic decât cel al Chinei, fiind estimat la 230,4 miliarde de dolari.

Rusia, în scădere

Rusia, în schimb, înregistrează în acest an o scădere a chetuielilor militare, de la 51,8 miliarde de dolari la 48,4 miliarde de dolari, pentru prima dată de la sfârşitul anilor ’90. Astfel, statul rus coboară în clasament, de pe 4 pe 6.

„Ne aşteptăm la o nouă scădere a bugetului (militar al, n. red.) Rusiei în 2017, care va ajunge în spatele Franţei“, se arată în raportul Jane’s.

CITIȚI ȘI...