SUA trimit 600 de militari în Ucraina, în pofida acordului de la Minsk

by Genko Genko

Deși au salutat acordul de la Minsk, Statele Unite au exprimat scepticism în legătură cu respectarea acestuia de către partea rusă, anunțând joi că vor trimite 600 de militari în Ucraina, pentru a antrena trupele locale.

În contextul Acordului la care au ajuns liderii din Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa în sensul încetării ostilităţilor în regiunile separatiste ucrainene, Preşedinţia SUA a îndemnat Moscova să retragă militarii şi echipamentele militare.

„Statele Unite sunt preocupate de escaladarea confruntărilor în cursul zilei de joi, o situaţie care intră în contradicţie cu spiritul acordului de pace”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Astfel, în pofida acordului de la Minsk, Departamentul american al Apărării a anunţat joi că va trimite în Ucraina 600 de militari americani pentru antrenarea trupelor ucrainene care luptă împotriva insurgenţilor proruşi. Potrivit Fox News, Statele Unite vor trimite în Ucraina Brigada aeropurtată 173, staţionată în prezent în Vicenza (Italia).

„Misiunea de antrenare va începe în luna martie şi se va desfăşura în poligonul militar Iavariv, situat în apropierea oraşului Liov, în vestul Ucrainei. Militarii americani vor pregăti trei batalioane militare ucrainene, a declarat Ben Hodges”, comandantul forţelor americane din Europa.

Iar asta pentru că, chiar în timpul negocierilor de la Minsk, Rusia a trimis din nou cel puțin 50 de tancuri în Ucraina, potrivit Kievului.

Citește și: 50 de tancuri au pătruns în Ucraina dinspre Rusia în timpul summitului de la Minsk

Anterior, președintele american, Barack Obama, anunța, făcând referire la negocierile de la Minsk, că dacă „diplomația va eșua”, atunci SUA ar putea livra arme Ucrainei.

CITIȚI ȘI...