50 de tancuri au pătruns în Ucraina dinspre Rusia în timpul summitului de la Minsk

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un număr de 50 de tancuri şi alte echipamente grele au pătruns pe teritoriul ucrainean dinspre Rusia în noaptea de miercuri spre joi, în cursul summitului de pace de la Minsk pe tema Ucrainei, a afirmat Andrii Lâsenko, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev.

„50 de tancuri, 40 de lansatoare de rachete multiple Grad, Uragan şi Smerci şi alte blindate au trecut frontiera ruso-ucraineană prin postul de control Izvarino”, situat în regiunea separatistă prorusă Lugansk, a indicat acesta într-o conferinţă de presă.

„În pofida declaraţiilor făcute de oficiali de rang înalt din Rusia privind absenţa tehnicii militare ruse şi a trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei, în noaptea de 11 spre 12 februarie, prin punctul de control Izvarino, au trecut graniţa dinspre Rusia în Ucraina 50 de tancuri şi alte echipamente grele”, a subliniat Lâsenko.

Grupul de contact, constituit din reprezentanți ucraineni, ruși și ai OSCE au negociat la Minsk cu rebelii separatiști, în paralel, cu discuțiile între Francois Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin și Petro Poroșenko.

„Grupul de contact a semnat un document pe care noi l-am pregătit într-o mare tensiune”, a afirmat Petro Poroșenko, o informație confirmată de președintele rus Vladimir Putin, care a invocat „un acord privind esențialul” la care s-a ajuns la convorbirile prelungite între șefii de stat rus, ucrainean și francez și cancelarul german.

Primul punct al acordului, al cărui text a fost dat publicității de către Kremlin, vizează încetarea focului care urmează să intre în vigoare începând cu 15 februarie la miezul nopții (14 februarie, 21:00 GMT), a indicat Putin, într-o conferință de presă, înainte de a-și pune haina și a părăsi sala de negocieri din Palatul Independenței din Minsk, ceea ce a sugerat sfârșitul negocierilor.

Al doilea punct al documentului semnat impune retragerea părților beligerante și a armamentului greu, pentru a permite crearea unei zone-tampon cu o lățime între 50 și 70 de kilometri, față de 30 km, așa cum prevedeau acordurile de pace de la Minsk din 19 septembrie.

Citește și: Ce prevăd cele 11 puncte ale acordului de la Minsk


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...