SUA au mărit lista neagră: Ideologul lui Putin, printre cei vizaţi de sancţiuni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

SUA au anunțat, miercuri, că opt separatiști ucraineni, o organizație rusă pro-separatistă și trei dintre liderii săi, o bancă din Crimeea și trei foști oficiali ai regimului fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici au fost introduși pe lista persoanelor și entităților vizate de sancțiuni.

Printre cei sancționați de Trezorerie se numără și Alexander Dughin, așa-zisul ideolog al președintelui rus, Vladimir Putin.

Citeşte şi: Obama a prelungit cu un an sancțiunile împotriva Rusiei

Noua lista a americanilor a fost emisă în urma atacurilor separatiste din estul Ucrainei, de la Debalţeve și Mariupol, ce au avut loc în pofida armistițiului convenit la Minsk.

„De la începutul crizei, am demonstrat că vom impune costuri celor care încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Ne referim la indivizi, organizații, afaceri și Guvernele care îi susțin. Dacă Rusia continuă să susțină destabilizarea situației din Ucraina și să încalce acordurile de la Minsk și planul de implementare, costul deja substanțial va continua să crească”, a avertizat subsecretarul pentru Terorism și Informații Financiare, Adam J. Szubin.

Iată persoanele și entitățile sancționate începând de miercuri de SUA:

Roman Liagin, președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC) și ministru de politici sociale și muncă în autoproclamata Republică Populară Doneţk. În rolul său ca președinte CEC a ajutat la organizarea mai multor alegeri în regiune, care au fost denunțate ca ilegale de Guvernul din Kiev, inclusiv un „referendum pentru independență” în mai 2014. În plus, Liagin s-a implicat activ în împiedicarea bunei desfășurări a alegerilor ucrainene.

Iuri Ivakin, autoproclamat lider în Republica Populară Lihansk, care în mai 2014, împreună cu reprezentanți ai acestei entități a intrat în directoratul regional al Ministerului Ucrainean de Interne din Lugansk și s-a declarat șef al directoratului.

Citeşte şi: Cum i-au lovit sancţiunile americane pe amicii lui Putin: pierderi de sute de milioane de dolari

Aleksandr Karaman a avut mai multe posturi de conducere în Republica Populară Doneţk și este desemnat pe listă deoarece amenință pacea, stabilitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a țării.

Oleksandr Hodakovski figurează pe lista pentru implicarea în acțiunile și politicile ce amenință pacea, stabilitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Hodakovski este șeful batalionului Vostok, o miliție a Republicii Populare Doneţk angajată în luptele de la aeroportul Doneţk.

„Comandantul rebelilor”, Serhii Zdriliuk, ajutor al lui Igor Girkin, împreună cu care a fost implicat în preluarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea, ce a dus la anexarea peninsulei de către Rusia.

Uniunea de Tineret Eurasiatică a recrutat activ indivizi cu experiență militară și de luptă în numele autoproclamatei Republici Populare Doneţk și a afirmat că are o prezență secretă în Ucraina. Aleksandr Dughin, Andrei Kovalenko și Pavel Kaniscev, liderii Uniunii, au fost incluși pe lista de sancțiuni. Acest grup și liderii săi sunt sancționați pentru implicarea în acțiunile și politicile ce amenință pacea, stabilitatea, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei.

Ekaterina Gubareva se află pe lista pentru că a deținut postul de Ministru de Externe în Republica Populară Doneţk și s-a angajat în eforturi de transferare de fonduri din Rusia în Doneţk.

Citeşte şi: Ministrul român de Externe sugerează noi sancțiuni împotriva Rusiei

Serghei Abisov, numit ministru de Interne în autoproclamata Republică Crimeea în mai 2014, și-a asumat autoritate guvernamentală într-o parte a Ucrainei fără autorizare din partea Guvernului ucrainean.

Oleg Koziura, șeful Serviciului Federal de Imigrație al Rusiei în Sevastopol, Crimeea, și responsabil de emiterea sistematică și accelerată a pașapoartelor rusești pentru locuitorii din peninsulă.

Pe lista emisă de SUA se mai află și o bancă din Crimeea – Banca Națională Comercială a Rusiei (RNCB), care nu s-a aflat în peninsulă înainte de anexare și prin intermediul căreia autoritățile ruse au făcut eforturi de integrare a Crimeii în Federația Rusă. După anexare, RNCB a cumpărat sau preluat ramuri ale altor bănci și are acum cea mai mare rețea bancară din Crimeea.

În fine, pe lista se mai află și foști oficiali ai regimului Ianukovici – fostul premier Mikola Azarov, fostul vicepremier Serghei Arbuzov și Raisa Bohatiriova, fost ministru al Sănătății.

Toți cei aflați pe lista au proprietățile și fondurile din SUA înghețate și persoanele cu cetățenie americană nu pot face afaceri cu ei.

Citeşte şi: Sancţiunile au impact mai mare asupra industriei ţiţeiului din Rusia decât scăderea preţului


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...