Cum i-au lovit sancţiunile americane pe amicii lui Putin: pierderi de sute de milioane de dolari

by Genko Genko

Cele mai afectate bănci rusești de sancțiunile impuse de Statele Unite sunt controlate de trei prieteni miliardari ai președintelui Vladimir Putin.

Astfel, activele instituțiilor bancare din SUA au fost înghețate, fiind vorba despre suma totală de 640 de milioane de dolari, potrivit datelor guvernului american citate de Wall Street Journal.

Citeşte şi: Cameron: Rusia încalcă brutal armistițiul, ar putea fi supusă unor noi sancțiuni

Cea mai afectată bancă este Bank Rossia, ale cărei conturi blocate în SUA i-au produs o pierdere de 572 de milioane de dolari, potrivit datelor furnizate de Trezoreria Statelor Unite. Suma reprezintă 10% din activele băncii din anul 2013.

Fondatorul băncii de la Moscova este Iuri Kovalciuk, despre care oficialii americani susțin că e unul dintre „contabilii” lui Putin. Administrația Obama a descris Bank Rossia ca fiind banca personală a politicienilor de top ai Rusiei.

O altă instituție bancară lovită de sancțiunile americanilor este SMP Bank, deținută majoritar de Arkadi și Boris Rotenberg. Frații sunt prieteni din copilărie și parteneri de judo ai lui Vladimir Putin.

Cei doi dețin printre cele mai mari averi din Rusia, făcute în principal din contracte extrem de avantajoase cu statul.

Activele băncii au fost blocate până la suma de 65 de milioane de dolari, adică aproximativ 2% din valoarea activelor din anul 2013.

Zeci de alte bănci și companii din Rusia au fost lovite de sancțiunile americanilor, impuse din cauza agresiunii Moscovei în Ucraina.

Mai mult, Statele Unite au extins cu un an unele dintre sancțiunile impuse în 2014 Rusiei, din cauza implicării acestei țări în criza din Ucraina.

Citeşte şi: Obama a prelungit cu un an sancțiunile împotriva Rusiei

Sancțiunile vizează un număr de cetățeni ruși, inclusiv oficiali guvernamentali, și foști oficiali din regimul fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici. În plus, sancțiunile vizează mai mulți oameni de afaceri, companii și managementul acestora, aflate în republicile ucrainene separatiste Doneţk și Lugansk.

CITIȚI ȘI...