Sondaj Oxford Economics: Donald Trump reprezintă cel mai mare risc pentru economia globală

by Genko Genko

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, reprezintă cel mai mare risc pentru economia globală.

Aproape o treime dintre specialiştii care au participat la un sondaj realizat de Oxford Economics au susţinut că se tem de un război comercial declanşat de şeful Statelor Unite.

Astfel, 27% dintre ei văd acest lucru drept cea mai mare ameninţare pentru economia globală în următorii doi ani, arată Bloomberg, în timp ce 23% dintre participanţii la sondaj au ales o frânare bruscă a economiei Chinei drept cel mai periculos lucru pentru bunul mers al lumii.

Sondajul a fost făcut în rândul a aproximativ 180 de clienţi ai Oxford Economics, în perioada 14-21 noiembrie.

Război comercial între SUA şi China?

Reamintim că Trump a ameninţat că va impune un tarif de 45% pentru importurile din China.

„Când vor vedea asta, vor înceta să mai trişeze”, a susţinut republicanul, în luna august, acuzând ţara asiatică că îşi depreciază voit moneda pentru a obţine un avantaj competitiv în faţa SUA.

Dar cele două ţări colaborează în multe domenii. De exemplu, piesele pentru produsele Apple, inclusiv pentru telefoanele iPhone, sunt fabricate în China, iar statul asiatic e o piaţă de desfacere uriaşă pentru produsele americane.

În replică, ziarul Global Times deţinut de autorităţile de la Beijing a avertizat că aceste măsuri ar reprezenta o mare eroare din partea SUA.

„Dacă Trump rupe acordul comercial, atunci multe industrii americane vor avea de suferit, iar el va fi taxat pentru neglijenţa, ignoranţa şi incompetenţa de care va da dovadă”, se arată într-un editorial publicat de Global Times, care-l numeşte „naiv” pe republican.

Publicaţia arată că statul chinez nu va sta cu mâinile în sân şi va impune la rândul său sancţiuni asupra SUA şi o reorientare către alte pieţe.

„Comenzile pentru avioane Boeing vor fi înlocuite cu Airbus (din Franţa – n.red.). Industria auto din SUA şi vânzările iPhone-urilor în China vor avea parte de un recul, iar importurile de soia şi porumb din SUA vor fi sistate. De asemenea, Beijingul va limita şi numărul de studenţi chinezi care pleacă la studii în SUA. Nu va fi in favoarea lui Trump să facă lucrurile dificile pentru China”, mai arată articolul citat.

CITIȚI ȘI...