Gazprom obligată să achite o amendă de 6,8 miliarde dolari pentru abuz de poziție dominantă

by Genko Genko

Curtea de Apel Economică de la Kiev a emis astăzi o decizie care obligă compania rusă „Gazprom” să plătească o amendă de 6,8 miliarde dolari pentru abuz de poziție dominantă pe piața tranzitului de gaze din Ucraina.

Audierea dosarului a avut loc luni, în spatele ușilor închise, transmite Unian.

La începutul anului 2016, Comitetul Antimonopol din Ucraina a recunoscut statutul de monopol al „Gazprom” pe piața de tranzit a gazelor naturale și a acuzat compania rusească de încălcarea constantă a contractului cu „Naftogaz”, obligând-o la plata, până în luna aprilie, a unei amenzi în valoare de 3,4 miliarde de dolari.

„Gazprom” a refuzat să se supună deciziei autorităţii antimonopol, compania rusească intentând mai multe procese la diverse instanțe din Ucraina, dar toate și-au declinat competențele din motive formale.

În același timp, Comitetul Antimonopol, motivând că societatea rusă a refuzat să plătească amenda, a cerut dublarea acesteia. Cererea a fost satisfăcută de instanţa de judecata de la Kiev.

În luna aprilie 2015, acuzaţii similare – abuz de poziție dominantă pe piața gazelor naturale din Europa de Est – au fost aduse Gazprom și din partea Comisiei Europene.

CITIȚI ȘI...