Şeful NATO îi transmite un avertisment ferm preşedintelui ales Trump: A merge singur nu este o opţiune!

by Genko Genko

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg l-a avertizat pe preşedintele ales american, Donald Trump, că „a merge singur” nu este o opţiune pentru Europa sau pentru Statele Unite.

El a avertizat că Occidentul se confruntă în prezent cu cea mai mare provocare privind securitatea din ultima generaţie.

Într-un articol scris în publicaţia britanică The Observer, Stoltenberg a admis că Trump are dreptate să le ceară unora dintre membri să aibă o contribuţie financiară mai mare, în condiţiile în care SUA acoperă în prezent 70% din cheltuielile NATO.

El a adăugat, însă, că liderii americani au recunoscut că au un interes strategic profund într-o Europă stabilă şi sigură.

„Este prea uşor să iei de bine libertăţile, securitatea şi prosperitatea. În această perioadă nesigură, avem nevoie de o conducere americană puternică şi avem nevoie de europeni să îşi asume partea lor din povară”, a spus fostul premier norvegian.

„A merge singur nu este o opţiune, nici pentru Europa, nici pentru Statele Unite. Ne confruntăm cu cele mai mari provocări din ultima generaţie. Acesta nu este momentul pentru a pune sub semnul întrebării valoarea parteneriatului dintre Europa şi Statele Unite”, a adăugat el.

Atentatele din 11 septembrie au fost singura dată când NATO a invocat Articolul 5, care prevede că toţi aliaţii trebuie să ajute un stat membru care este atacat, a amintit Stoltenberg.

„A fost mai mult decât un simbol. NATO a preluat conducerea operaţiunii din Afganistan. Sute de mii de militari europeni au servit de atunci în Afganistan”, a adăugat el.

„Iar peste 1.000 dintre ei au plătit preţul suprem în operaţiunea care este un răspuns direct la un atac împotriva Statelor Unite”, a afirmat Stoltenberg.

În cursul campaniei electorale, Trump a descris Alianţa Nord-Atlantică drept depăşită. El a sugerat că Statele Unite se vor gândi de două ori înainte de a ajuta un aliat NATO atacat, dacă acesta nu şi-a plătit datoriile.

CITIȚI ȘI...