Şeful Delegaţiei UE, despre legea amnistiei fiscale: „Îngrijorările Băncii Mondiale şi ale FMI sunt şi îngrijorările noastre”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană își exprimă îngrijorarea față de proiectul de lege cu privire la liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, promovat în mare grabă și votat de Parlament în prima lectură. Reacția UE vine după ce Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială au atras atenția că amnistia fiscală „periclitează” combatera corupției.

Ambasadorul UE la Chișinău Pirkka Tapiola a fost mai vag în comentariile sale legate de propusa amnistie fiscală dar a declarat, pentru Asociația de Politică Externă, că „ …suntem în contact strâns cu instituțiile financiare internaționale, FMI, Banca Mondiala. Îngrijorările lor sunt și îngrijorările noastre”, citat de Europa Liberă.

FMI susține că „principiile care stau la baza proiectului de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală vin, aparent, în contradicție cu obiectivele trasate în programul de reforme economice al autorităților susținut de FMI”.

„Proiectul de lege, în forma curentă, ar duce la periclitarea măsurilor de combatere a corupției și ar pune piedici în lupta cu spălarea banilor și fraudele. Vom continua dialogul cu autoritățile pentru a identifica posibilitățile pentru a alinia inițiativele legislative cu obiectivele asumate în cadrul programului. Experiența acumulată de noi arată, că este extrem de dificil de elaborat conceptul unei amnistii fiscale care să se soldeze cu succes. Preferăm să explorăm posibilitățile pentru îmbunătățirea administrației fiscale, ca instrument menit să asigure o mai bună conformare fiscală și lupta cu plățile neformale”, se arată în reacția FMI.

Anterior, și Banca Mondială a criticat acest proiect de lege, pe care îl consideră drept unul care cuprinde „riscuri de integritate”.

Citeşte şi: Legea „amnistiei fiscale”, în vizorul Băncii Mondiale: Au fost identificate un șir de riscuri de integritate

O parte din societatea civilă și politicieni din opoziție au criticat dur acest proiect, calificându-l drept o încercare a actualei guvernări de a „legaliza veniturile ilicite, inclusiv cele din jaful bancar”.

Ulterior o serie de ONG-uri de la București au cerut ca finanțarea Republicii Moldova să fie sistată dacă legea va fi votată, iar europarlamentarul român Siegfried Mureșan a cerut intervenția șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Citeşte şi: (DOC) ONG-urile din România cer stoparea finanţării pentru Moldova, dacă legea amnistiei fiscale va fi votată

Până la urmă autoritățile, prin vocea lui Andrian Candu, au anunțat că acest proiect nu va mai fi votat în cea de-a doua lectură.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...