Legea „amnistiei fiscale”, în vizorul Băncii Mondiale: Au fost identificate un șir de riscuri de integritate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Banca Mondială anunță că a constatat o serie de riscuri de integritate în proiectul de lege cu privire la liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, promovat în mare grabă și votat de Parlament în prima lectură.

Într-o reacție privind acest proiect, Banca Mondială atenționează că noua lege trebuie aprobată doar după o revizuire semnificativă.

Citeşte şi: Și FMI critică legea amnistiei fiscale: E în contradicție cu programul de reforme economice

„Banca Mondială a primit mai multe solicitări săptămâna aceasta, de a-și expune părerea vizavi de proiectul de lege cu privire la liberalizarea capitalului și stimularea fiscală. Experiența internațională arată că implementarea completării declarațiilor pe avere în strictă conformitate cu prevederile Pachetului de integritate adoptat anul acesta, ar putea fi un instrument eficient în combaterea corupției. La examinarea proiectului nou, însă, noi am constatat un șir de riscuri de integritate, despre care am informat Guvernul la 15 decembrie, 2016”, se arată în nota informativă oferită de instituție.

Potrivit comunicatului, reprezentanții Băncii Mondiale discută cu autoritățile de la Chișinău despre acest proiect, declarând că înțeleg „îngrijorările întemeiate ale societății civile”.

Citește și: (DOC) ONG-urile din România cer stoparea finanţării pentru Moldova, dacă legea amnistiei fiscale va fi votată

„Noi am menționat că, noul Pachet de integritate, ar putea fi un element determinant în ceea ce privește suportul bugetar oferit de Banca Mondială pentru Moldova în viitor. Noi continuăm dialogul cu autoritățile și ne așteptăm că noua lege nu va fi aprobată fără o revizuire semnificativă. Banca Mondială înțelege îngrijorările întemeiate ale societății civile și va continua susținerea reformelor de integritate, spre beneficiul cetățenilor de rând din Moldova”, se mai arată în comunicatul remis de Banca Mondială.

Amintim că, anterior, o parte din societatea civilă și politicieni din opoziție au criticat dur acest proiect, calificându-l drept o încercare a actualei guvernări de a „legaliza veniturile ilicite, inclusiv cele din jaful bancar”.

Citește și: Un europarlamentar îi cere șefului Comisiei Europene să intervină în cazul legii amnistiei fiscale

Ulterior o serie de ONG-uri de la București au cerut ca finanțarea Republicii Moldova să fie sistată dacă legea va fi votată, iar europarlamentarul român Siegfried Mureșan a cerut intervenția șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...