(DOC) ONG-urile din România cer stoparea finanţării pentru Moldova, dacă legea amnistiei fiscale va fi votată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai multe ONG-uri din România solicită președintelui Klaus Iohannis, premierului și președintelui PSD ca partid cu majoritate parlamentară după alegeri, precum şi opoziţiei să pregătească măsuri adecvate, inclusiv suspendarea finanțării Republicii Moldova prin împrumutul de sprijin bugetar, dacă Parlamentul de la Chișinău adoptă așa-numita lege pentru „liberalizarea capitalului și stimularea fiscală”.

Potrivit autorilor sesizării, legea în cauză ascunde sub un nume aparent european – „liberalizarea capitalului” – prevederi prin care se pot spăla banii negri obținuți din tranzacții obscure sau prin offshore-uri.

În opinia semnatarilor, proiectul de lege a fost adoptat în mare viteză de Parlament în primă lectură, la doar două săptămâni de la înregistrare, după un simulacru de dezbateri cu societatea civilă și instituțiile publice care a durat două ore, fără avizul Guvernului și al expertizei anticorupție, iar asta arată că reformele cerute de finanțatorii internaționali sunt îndeplinite doar parțial.

„Această lege reprezintă o puternică lovitură dată eforturilor anticorupție susţinute de partenerii Republicii Moldova, principala condiție pentru sprijinul bugetar internațional. Ea demonstrează cinismul politicienilor proeuropeni de la Chișinău, care pretind că fac reforme dar deghizează o măsură antieuropeană sub un nume proeuropean (”liberalizarea capitalului”) pentru a deruta atâ partenerii străini, cât și publicul moldovea. În plus, viteza cu care s-a adoptat legea în prima lectură arată că reformele cerute de finanțatorii internaționali sunt îndeplinite doar parțial și cu întârzieri nu din cauza ”instabilității politice”, așa cum se pretinde, ci din cauza lipsei de reală voință politică”, se arată în sesizarea ONG-urilor.

În calitate de contribuabili români şi societate civilă preocupată de buna guvernare la Chişinău, solicităm actualei și viitoarei opoziții din Parlamentul României să sprijine Guvernul în reconsiderarea împrumutului de sprijin bugetar pentru Republica Moldova dacă actuala formă a legii ”liberalizării capitalului și stimulării fiscale” trece şi în a doua lectură. De asemenea, solicităm opoziției să monitorizeze cu atenție folosirea banilor acordați până acum de Guvernul României către Republica Moldova. Contribuabilul român trebuie să fie informat dacă banii săi sunt folosiți pentru reforme și nevoi reale în Republica Moldova sau pentru a compensa banii irosiți prin corupție și crimă organizată”, se mai arată în sesizare.

Semnatarii documentului sunt Expert Forum (EFOR), Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Freedom House-România și Grupul de Dialog Social (GDS).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...