Rusia vrea să crească producția de petrol. Europa, client de bază

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Directorul executiv al companiei petroliere Rosneft, Igor Sechin, a anunţat că Rusia ar putea să crească producţia de petrol în viitorul apropiat.

Un mic pas în acest sens pare să fi fost făcut chiar anul acesta, Ministerul de Dezvoltare Economică anunţând o producţie pe anul în curs de 530,5 milioane tone de petrol, în creştere cu aproape 4 milioane de tone faţă de 2014, notează agenţia TASS.

Europa, client de bază

Sechin susţine că, în ciuda crizei de pe piaţă petrolului şi a sancţiunilor dictate împotriva Moscovei, „industria petrolieră a continuat să extragă într-un ritm normal, păstrând producţia la un nivel stabil”.

„Europa este cel mai mare client al nostru”, a apreciat şeful Rosneft, menţionând că o eventuală creştere a producţiei până la 700 milioane de tone/anual va dicta şi comercializarea petrolului pe pieţele care oferă cele mai bune preţuri.

„Europa rămâne un consumator cheie, dar creşterea pieţei din regiunea Asia-Pacific se dovedeşte extrem de atractivă.

Acum, chiar dacă expediem volume mari de combustibil în regiunea Asia-Pacific, acestea nu depăşesc 13-15 procente în structura globală a exporturilor noastre”, a specificat Sechin.

Prin comparaţie exportul de petrol rusesc pe piaţa europeană reprezintă 39% din total.

Piaţă sigură

Directorul Rosneft crede că cererea de energie va continua să crească în următorii ani, chiar dacă, în anumite regiuni ale globului, criza economică încă nu a luat sfârşit.

„Până la sfârşitul deceniului ne aşteptăm să înregistrăm o cerere mai mare din China, la un ritm de creştere anual de 2%.

Pieţele din regiunea Asia-Pacific prezintă un grad mai mare de stabilitate în 2015 decât în 1997-1998″, a apreciat şeful companiei ruseşti.

Acesta a amintit că, în urmă cu doar câţiva ani, China conta în proporţie de 65% în consumul de petrol la nivel global, în timp ce acum nivelul a scăzut până la aproximativ 25%.

Cu toate acestea, Sechin susţine că piaţa din China se va dovedi extrem de atractivă în viitorul apropiat, atât pentru exportul de petrol, cât şi pentru cel de gaze din Rusia.

Pe relaţia de export al gazelor naturale, monopolul este deţinut de Gazprom care aşteaptă să finalizeze proiectul de construire a două noi gazoducte către China, volumul total urmând să atingă 68 de miliarde de metri cubi anual.

În prezent, consumul de gaze din China este de aproximativ 150 miliarde mc, ruşii aşteptându-se ca acesta să se dubleze în următorii 5 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...