România a câștigat peste un miliard de euro, din turism, în 9 luni

by Genko Genko

Circa 1,92 milioane de turişti străini s-au cazat în România în primele nouă luni din acest an şi au cheltuit în total 4,61 miliarde lei (1,02 miliarde euro), ceea ce înseamnă o medie de 2.397 lei (533 euro) de persoană, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie News.ro.

Turiştii veniţi pentru afaceri, congrese sau conferinţe au reprezentat 56,6% din total în primele nouă luni ale acestui an.

Călătoriile în scop particular, în care sunt incluse vacanţele, sesiunile de cumpărături, evenimente culturale şi sportive, tratamente medicale, vizitarea prietenilor şi rudelor sau doar tranzit, au reprezentat 43,4% din numărul total de turişti străini, din care vacanţele au avut o pondere de 61,3%.

Peste jumătate dintre cheltuielile pentru afaceri (53,1%) au fost repartizate pentru cazare, 92,7% dintre turişti preferând mic dejunul inclus.

Turiştii au mai cheltuit 16,6% din bani în restaurante şi baruri, iar 12,1% au fost pentru cumpărături.

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, peste o treime – 38,3% – au fost pentru alimente şi băuturi, iar o treime pentru cadouri şi suveniruri.

Turştii străini veniţi cu afaceri au dat 54,9% din banii pe transport către închirierea de autoturisme, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 52,7% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Peste jumătate – 51,5% – dintre turiştii străini veniţi în România şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 30,5% pe cont propriu.

Totodată, trei sferturi dintre aceştia au călătorit cu avionul, în timp ce 14,3% au venit cu autoturismele proprii, mai arată statisticile oficiale.

CITIȚI ȘI...