Reacția Rusiei după ce Ucraina a interzis zborurile rusești în spațiul său aerian

by Genko Genko

Mai multe companii aeriene rusești, precum și societatea rusă specializată în securitate cibernetică Kaspersky au fost interzise în Ucraina, măsurile autorităților de la Kiev făcând parte din sancțiunile ucrainene adoptate împotriva Rusiei, a anunțat vineri premierul ucrainean Arseni Iațeniuk.

Tranzitarea teritoriului ucrainean de către avioanele companiilor ruse va fi de asemenea interzisă dacă aceste aparate „transportă material militar, material cu dublă utilizare (militar și civil) sau soldați ruși”, a precizat șeful guvernului de la Kiev, într-un comunicat preluat de AFP.

Aceste avioane „nu au ce căuta pe aeroporturile ucrainene”, a adăugat Iațeniuk.

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a indicat că decizia va intra în vigoare la 25 octombrie.

Serviciul național de Aviație al Ucrainei a indicat, la rândul său, într-un comunicat, că deja a început „să informeze companiile ruse vizate de aceste sancțiuni că, din data de 25.10.15, ele nu vor mai fi autorizate să efectueze zboruri în orașele ucrainene”.

În ceea ce privește serviciile societății Kaspersky, premierul Iațeniuk a ordonat Serviciului ucrainean de telecomunicații să interzică achiziționarea acestora sau utilizarea lor în cadrul guvernului.

Decizia privind interzicerea companiilor ruse în Ucraina a fost calificată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, drept un „act de nebunie”, iar ministrul rus al transporturilor Maksim Sokolov a avertizat că Moscova va adopta măsuri de răspuns corespunzătoare în cazul în care măsura anunțată de Kiev va fi pusă în aplicare.

De amintit că președintele ucrainean Petro Poroșenko a semnat la 17 septembrie un decret, aprobat la 2 septembrie în Consiliul pentru apărare și securitate națională, decret ce prevede sancțiuni pentru 400 de personalități și 90 de entități juridice reprezentând „o amenințare, actuală sau potențială, pentru interesele naționale, securitatea națională și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Lista include numeroși jurnaliști ruși care activează la unele media oficiale, precum agenția de presă rusă TASS, posturile de televiziune Russia Today (RT) și NTV, dar și zeci de corespondenți provenind din Regatul Unit, Israel, Republica Moldova, Letonia și Estonia.

Pe lista cu sancțiuni figurează de asemenea un număr de responsabili ruși, între care ministrul apărării Serghei Șoigu, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat (camera inferioară rusă), Aleksei Pușkov, președintele pro-Kremlin al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, precum și mai mulți lideri separatiști din regiunile Donețk și Lugansk.

CITIȚI ȘI...