Morminte ale soldaților Armatei Roșii, devastate în Polonia

by Genko Genko

Indivizi neidentificați au devastat morminte ale soldaților sovietici dintr-un cimitir al Armatei Roșii din Milejczyce, estul Poloniei, provocând indignarea Moscovei, a informat vineri poliția locală, citată de AFP.

Infractorii au smuls stele roșii instalate pe pietrele de mormânt și le-au împrăștiat prin cimitir. De asemenea, au smuls și răsturnat trei pietre de mormânt, potrivit agenției poloneze PAP.

Poliția, informată miercuri de primar în legătură cu acest incident, a deschis o anchetă, scrie Agerpres.

Ambasadorul Poloniei la Moscova a fost convocat la Ministerul rus de Externe, care a cerut „luarea de măsuri pentru a-i identifica și pedepsi pe autorii acestor acte”.

Moscova dorește „explicații despre lipsurile flagrante ale Poloniei în respectarea obligațiilor de a proteja” aceste morminte, menționează un comunicat al ministerului, Rusia regretând „încă o dată că autoritățile poloneze nu au ascultat apelurile noastre de a lua măsuri pentru a stăvili și preveni degradarea mormintelor soldaților sovietici”.

„Avem impresia că profanarea locurilor noastre memoriale este ridicată la nivel de politică de stat, deoarece autoritățile poloneze nu au făcut nici cea mai mică declarație oficială care să condamne astfel de acte”, a adăugat Ministerul rus de Externe.

Aproximativ 1.600 de soldați ai Armatei Roșii, morți în cel de-Al Doilea Război Mondial în luptele împotriva Germaniei naziste pe teritoriul polonez, sunt îngropați în cimitirul din Milejczyce.

CITIȚI ȘI...