Proteste de amploare în Bosnia; clădirea Președinției a fost incendiată

by Genko Genko

Protestatarii care au ieşit în stradă să-şi exprime nemulţumirea faţă de politica economică a guvernului Bosniei au incendiat în seara zilei de 7 februarie clădirea preşedinţiei, anunţă Reuters.

Aceştia sparg geamurile şi aruncă înăuntru rachete de semnalizare. Poliţiştii nu au reuşit sa potolească revolta şi să-i împiedice pe manifestanţi să ia clădirea cu asalt.

Conform datelor din mass-media locală, protestatarii au rupt steagul de pe reşedinţa de stat. Mulţimea a putut fi îndepărtată de reşedinţă numai cu ajutorul gloanţelor de cauciuc, a gazelor lacrimogene şi a tunurilor de apă.

În acelaşi timp în oraşul Tuzla, de unde au început protestele, clădirea administraţiei locale a fost incendiată şi a ars în totalitate. Clădirea administraţiei din oraşul Mostar a fost şi ea incendiată, iar dezordinile în masă continuă.

Preşedintele Zivko Budimir îi îndeamnă pe protestatari să înceteze dezordinile.

Protestele antiguvernamentale au început din cauza falimentului mai multor întreprinderi, fapt ce a lăsat mulţi oameni fără un loc de muncă.

Economia bosniacă se confruntă de câţiva ani cu o criză acută. Numărul şomerilor constituie 40% din cel al populaţiei apte de muncă.

CITIȚI ȘI...